Els casos Valtonyc, «Fariña» i ARCO: amenaça directa a la llibertat d'expressió

En menys de 24 hores s'ha conegut la condemna al raper per les seves lletres, la retirada del mercat d'una novel·la sobre el narcotràfic gallec, i el tancament d'una exposició amb imatges dels presos polítics catalans

L'obra de Santiago Sierra, censurada
L'obra de Santiago Sierra, censurada | Youtube
21 de febrer del 2018
Actualitzat el 23 de febrer a les 11:15h
La condemna al raper Valtonyc, la retirada del mercat de la novel·la «Fariña» i el tancament d'una exposició amb imatges dels presos polítics catalans a la fira Arco. Els tres casos han passat en menys de 24 hores de diferència, i no són pas els únics –desgraciadament, a l'estat espanyol la pràctica censora i repressiva sembla que s'hagi convertit en habitual–, però sí que han alertat bona part del món cultural.

El primer dels casos sacsejava l'opinió pública aquest dimarts, quan el Tribunal Suprem ratificava la sentència de tres anys i mig de presó pel raper Valtonyc, acusat –i condemnat– pels delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona i amenaces arran d'una sèrie de cançons que va fer i publicar a la xarxa. Segons la sentència, les cançons incloïen expressions de suport als GRAPO i ETA, i crítiques al rei i la seva família. El món de la cultura no ha trigat a fer una crida en solidaritat amb el raper i contra la censura.

El llibre "Fariña", retirat del mercat

Aquest dimarts mateix, encara sense haver tingut temps de pair la notícia de la condemna de Valtonyc, una altra informació feia esclatar en bocins tots els límits de la llibertat d'expressió. La jutge Alejandra Fontana acordava el segrest cautelar dels exemplars del llibre Fariña, obra on el periodista Nacho Carretero aprofundeix en la història del narcotràfic gallec. Els motius? Que José Alfredo Bea Gondar, exalcalde d'O Grove (Pontevedra), apareix citat por suposats vincles amb la xarxa criminal.

La jutge creu que el contingut del llibre atempta contra l'honor de l'implicat i que les suposades imprecisions denunciades per l'exalcalde atorguen base suficient per atendre la seva petició. Ara bé, la mateixa jutge ha desestimat la pretensió de Bea Gondar d'aturar, també, l'emissió de la sèrie de televisió que s'estrenarà properament sobre l'obra. En aquest sentit, sosté que la data d'emissió de la mateixa és "incerta", així com el contingut dels guions.

La retirada d'una exposició sobre els "presos polítics"

Poques hores després, aquest mateix dimecres al matí, hem sabut que l'obra de l'artista madrileny Santiago Sierra, prevista per ser exposada a la prestigiosa fira Arco, ha estat retirada. L'obra Presos polítics s'havia d'exposar a la galeria Helga de Alvear i comptava amb fotografies pixelades de fins a 24 persones amb una breu explicació dels motius pels quals han estat empresonats. Entre aquests "presos polítics", Oriol Junqueras, Jordi Cruixat i Jordi Sànchez.

La direcció de la fira d'exposicions Ifema, que acull Arco, va demanar a la galeria que retirés l'obra on s'exposen fotografies pixelades de fins a 24 persones per "evitar polèmiques", segons relata El País. I així ha estat, malgrat la pressió de l'Ajuntament de Madrid, que ha demanat a Ifema una "rectificació urgent". La junta ha decidit no reconsiderar la decisió de retirar l'obra de Santiago Sierra, en el penúltim cas d'una censura que cada vegada és més present al paisatge quotidià de l'estat espanyol.
Arxivat a