privatizació

El Suprem anul·la la privatització d'Aigües Ter-Llobregat

La sentència revoca la major concessió de la Generalitat a Acciona, amb un valor de 1.000 milions d'euros

per Redacció, 21 de febrer de 2018 a les 16:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Túnel i canonada de connexió de les xarxes d'aigües del Ter i el Llobregat, a Collserola. Foto: ACN


El Tribunal Suprem ha anul·lat el concurs de concessió de la gestió de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que la Generalitat va adjudicar a un consorci liderat per Acciona i BTG Pactual el 2012 i que va representar la major privatització mai feta per l'executiu català, amb un valor de 1.000 milions d'euros.

El Suprem ha rebutjat els dos recursos que s'havien presentat i ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 2015 va anul·lar el procés d'adjudicació d'ATLL. La sentència aclareix que la informació sobre els terminis de les inversions introduïda al concurs va generar "confusió" i va "viciar la licitació" en afectar el contingut de les ofertes, de manera que cal anul·lar tot el procés d'adjudicació.

El conflicte judicial té l'origen en la privatització d'ATLL, que es va iniciar el febrer de 2012 i es va resoldre a favor d'Acciona el novembre d'aquell mateix any. L'altra competidora, Agbar, va recórrer la decisió davant de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), un ens integrat a la Generalitat de Catalunya, que va estimar el recurs interposat i va declarar que l'oferta d'Acciona era inadmissible.


Períodes temporals incomplerts

L'OARCC va considerar que aquesta última empresa hauria d'haver estat exclosa del procediment de concurs públic ja que, segons l'organisme, el seu programa d'execució d'obres no complia els períodes temporals establerts. La Generalitat, Acciona i els seus socis de BTG Pactual van recórrer el dictamen administratiu de l'OARCC davant de la justícia.


El Tribunal Suprem afirma ara que, tot i que la resolució de l'OARCC no pronunciés la nul·litat de l'adjudicació, aquesta "és conseqüència inseparable de la seva decisió d'excloure l'oferta d'Acciona" de manera que "no sembla necessari molt esforç per explicar que no pot perviure una adjudicació feta a qui no la podia rebre".

Licitació viciada

La sentència recorreguda dóna la raó a la Generalitat en què els terminis del programa d'execució d'obres no tenien caràcter contractual, sinó merament indicatiu, però constata que "s'ha introduït en un moment capital un element de confusió que va viciar la licitació en afectar el contingut de les ofertes. D'aquí que s'hagi de mantenir la nul·litat de l'adjudicació i també suprimir l'exclusió d'Acciona".

El Suprem precisa que l'aclariment sobre els terminis de les obres va vincular als licitadors i que "no eren trivials", ja que va fer que Agbar formulés l'oferta en uns termes concrets, que també obligaven l'altra licitadora. Aquesta adaptació va suposar, segons la sentència, "no només uns temps més breus en l'execució, tres anys menys, sinó una repercussió en el ritme de les inversions i en la seva projecció sobre la tarifa".

Recuperació de la gestió pública

El Govern es va comprometre a recuperar la gestió pública de l'ATLL en cas que el Suprem n'anul·lés la privatització, segons va fer constar en un dels articles de la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2017. Així mateix, la CUP va tornar a reivindicar aquesta mesura durant les negociacions per al pla de legislatura del nou Govern, per investir Carles Puigdemont.

Al seu torn, fonts d'Agbar mostren la seva "satisfacció", que recorda que "arriba després de 5 anys de recursos". "Des del primer moment ja vàrem dir que l'adjudicació era irregular", apunten, i esperen que, "un cop feta pública aquesta sentència, l'Agència Catalana de l'Aigua procedirà de forma immediata a anul·lar l'increment de l'11,88% de la tarifa de l'aigua en alta que el seu consell d'administració va aprovar el passat 28 de desembre del 2017". Així mateix, l'altra empresa que va competir per la concessió, dona per fet "que la Generalitat complirà i executarà els termes que dicta aquesta sentència del Suprem el més aviat possible".
 

Sentència del Suprem contra la privatització de l'ATLL by naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació