De l'1-O a l'homenatge a la policia: així ha justificat Millo la violència del referèndum

El delegat del govern espanyol a Catalunya, que aquest dimarts va agrair l'"ètica" de la policia, va destacar l'1 d'octubre el "comportament exemplar" de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, i va fer equilibris amb els ferits

21 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:51h

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


Enric Millo ha estat la veu de l'Estat a Catalunya en els mesos més agitats de la política catalana. Va ser ell qui va defensar l'actuació policial de l'1 d'octubre i també li va pertocar a l'exdiputat del PP posar cara a la intervenció de les institucions catalanes via article 155. El delegat del govern espanyol, que aquest dimarts va elogiar l'"ètica" de treball dels agents "en condicions molt difícils" -ho va dir en l'acte del 194è aniversari de la Policia Nacional espanyola-, ha justificat en tots aquests mesos la violència policial de l'1-O. El seu aparent perfil dialogant no ha servit per mostrar una altra cara de l'executiu central a Catalunya.

Els equilibris de Millo són especialment rellevants en relació als ferits de l'1-O. Des del primer moment va defensar la "proporcionalitat" del dispositiu policial i va esquivar les protestes pels cops de porra. Dies més tard, va demanar disculpes per les conseqüències de l'aplicació de la força, menystenint, però, l'impacte sobre els ferits. Aquest és un recull del seu relat sobre els fets del referèndum. 

1 d'octubre

- "El comportament de les forces de l'Estat ha estat exemplar".

- "L'objectiu no són les persones, l'objectiu és el material electoral".

- " No és una jornada electoral ni referèndum, ni res que se li assembli".

- "Els Mossos han sol·licitat la col·laboració i ajuda per garantir el compliment de la resolució judicial".

6 d'octubre

- "Quan sé que hi ha persones que han rebut cops no puc més que demanar disculpes".

- "En alguns col·legis van encerclar els policies i no els deixaven sortir".

- "Aquests dies hem rebut moltes trucades de mossos avergonyits".

17 d'octubre

- "[L'actuació policial de l'1 d'octubre] va ser cent per cent professional i proporcionada".

- "No he visitat els ferits de l'1-O perquè Salut no m'ha donat la llista".

23 de novembre

- "Vaig fer una proposta a Puigdemont que hauria garantit que ningú prengués mal l'1-O".

- "[Sobre la proposta a Puigdemont] "Els col·legis electorals tanquem-los i que tothom pugui sortir, es pugui expressar i si voten que votin a la seu dels seus partits, de l'ANC o a la plaça del poble. La conclusió era que podrem dir a tots que han complert la interlocutòria perquè no hi haurà hagut referèndum i les persones hauran tingut dret a expressar-se".

- "[En relació al ciutadà que va perdre l'ull l'1-O] No he tingut l'ocasió de parlar amb ell personalment. A mi m'hauria agradat que ningú prengués mal aquell dia".

20 de febrer

- "[Dirigint-se als cossos policials i sense citar explícitament l'1-O] La vostra actuació ha estat un autèntic servei als catalans".

- "Que ningú no s’enganyi, protegir la democràcia no és una opció, és la nostra obligació".

- "Quan algunes elits creuen que estan per sobre de la llei, recordem que cap de nosaltres està per sobre de la nostra Constitució i Estatut".