Llarena demana la detenció d'Anna Gabriel si torna a Espanya

El jutge del Tribunal Suprem limita l'ordre a l'àmbit estatal mentre que la Fiscalia demanava l'extradició de l'exdiputada de la CUP | Gabriel no es presenta a declarar al Suprem per un delicte de rebel·lió

Anna Gabriel.
Anna Gabriel. | Adrià Costa
21 de febrer del 2018
Actualitzat el 22 de febrer a les 10:55h
El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha activat una ordre de detenció contra Anna Gabriel, investigada en la causa per rebel·lió, si torna a l'estat espanyol. La dirigent de la CUP s'ha refugiat a Suïssa, i tal com va afirmar en una entrevista a Le Temps i va confirmar el seu partit en una roda de premsa aquest dimarts, Gabriel s'ha negat a comparèixer davant del jutge, amb l'objectiu d'internacionalitzar el conflicte, i perquè considera que es tracta d'una causa política i sense garanties.

Ara, Llarena mou fitxa i comença un procediment que comporta la petició d'una ordre de detenció estatal, de manera que si trepitja territori espanyol, Gabriel serà detinguda immediatament pel delicte de rebel·lió pel qual se l'investiga. De moment, doncs, queda descartada l'ordre internacional de detenció, que comportaria la petició d'extradició al govern suís.

Segons el jutge, Gabriel no al·lega cap "causa legítima" que justifiqui la seva incompareixença. En la interlocutòria, també demana que es traslladi aquesta resolució a la fiscalia i a les parts, sobre la que es pot presentar un recurs de reforma o d'apel·lació en un termini de tres dies.

En sintonia amb la decisió que el jutge va prendre respecte de Carles Puigdemont, quan va retirar la seva euroordre de detenció a Brussel·les, en aquest cas també ha optat per una posició més conservadora, limitant l'ordre a territori espanyol. Aquesta decisió confronta amb el que demanava la Fiscalia, que optava per sol·licitar l'extradició de la cupaire. Per la seva part, el ministre de Justícia, Rafael Català, tampoc ha descartat aquesta opció, i ha afirmat que no veu motiu perquè Suïssa negui l'extradició de Gabriel, si aquesta es demana. 

Els arguments de Gabriel per no declarar

El seu advocat, Benet Salellas, va anunciar, a través d'una carta, la decisió de Gabriel al jutge. En aquesta, justificava la no declaració per no poder tenir "un judici just". De fet, Salellas assegurava que l'objectiu de la justícia espanyola era la "venjança o la humiliació a tot el poble de Catalunya per aquest procés d'emancipació". En la mateixa línia, asseverava que no es jutjaven fets, sinó projectes polítics, en una causa que també engloba els membres del Govern de Carles Puigdemont i els dirigents implicats en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.
 

Ordre de detenció del Tribunal Suprem per a Anna Gabriel by naciodigital on Scribd