Un matí de condecoracions amb Enric Millo: elogis a l'«ètica» de la policia i cap referència a l'1-O

El delegat del govern espanyol obvia el referèndum en l'acte del 194è aniversari de la Policia Nacional espanyola i destaca l'"autèntic servei als catalans" del cos policial | Millo reparteix abraçades i distincions, i carrega el discurs de referències polítiques: "Ningú té poder per trencar la Constitució"

Enric Millo saluda representants policials, davant l'Auditori del Fòrum
Enric Millo saluda representants policials, davant l'Auditori del Fòrum | Joan Serra Carné
20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:58h
"Aquí nadie pide el DNI". La frase se sent als passadissos de l’Auditori del Fòrum, que acull l’acte de celebració del 194è aniversari de la fundació de la Policia Nacional espanyola. Enric Millo acaba d’estrènyer la mà d’una desena llarga de representants policials, i els agents -molts d’ells seran condecorats durant el matí- van desfilant cap a la sala d’actes. Millo està somrient i encadena abraçades. És un matí agraït. És un matí de distincions. Un matí molt diferent del que es viu al Tribunal Suprem.

A Millo l’acompanyen la cúpula dels representants policials i judicials amb responsabilitats a Catalunya. Hi és el comissari Sebastián Trapote, cap superior de Policia de Catalunya; també Jesús María Barrientos, president del TSJC, i el nou fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeras; i, per descomptat, destacats comandaments de la Guàrdia Civil i de l’exèrcit. Tampoc hi falta la predecessora del delegat del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, una de les guardonades, que es posa la mà al cor quan rep els aplaudiments de l’auditori. Presència majoritària d’uniformes, amanits amb familiars dels condecorats. Com l’Estat voldria a l’escola, el castellà i el català es combinen com a llengua conductora de l’acte. Més presència del castellà, que esdevé la llengua vehicular. Aquí sí. Silenci respectuós en cada discurs. Formalitat en totes les intervencions.

Distinció per a la gossa Cleo

Abans que parli Millo, se succeeixen els discursos, els reconeixements policials i les interpretacions musicals, amb sopranos i tenors inclosos (Eva Anaya i Ángel Cortés). El comissari Sebastián Trapote, en nom de la Policia Nacional espanyola, ret homenatge als agents que es jubilen i al personal condecorat. Referència explícita de Trapote als atemptats de Barcelona i Cambrils. Millo també s'hi referirà per demanar "unitat" en l'acció policial.
 

La gossa Cleo, homenatjada en l'acte del 194è aniversari de la Policia Nacional espanyola Foto: Joan Serra Carné


Abans, però, aplaudiments i piano de fons cada cop que s’entreguen diplomes. Tot l'auditori s'aixeca quan es ret homenatge a títol pòstum al sergent de la Policia Local de Gavà Antonio López, mort en acte de servei el 6 de juliol com a conseqüència de les ferides rebudes en un tiroteig davant el tanatori municipal. L'entrega de la medalla resulta el moment emotiu de l'acte.

Més enllà de policies -inclosos agents dels Mossos d'Esquadra-, reben distincions executius de grans empreses, el delegat del RCD Espanyol, José María Calzón, i el pianista de l'acte. Fins i tot la gossa Cleo, amanyagada quan puja a l'escenari pel delegat del govern espanyol a Catalunya. Cleo, que llueix la medalla amb la bandera espanyola, ha complert la seva feina amb escreix en la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents.

"La vostra actuació ha estat un autèntic servei als catalans"

Una hora i mitja després de l'inici de l'acte, parla Millo. No escatima elogis a la Policia Nacional espanyola pel seu full de serveis durant el 2017. El delegat del govern espanyol esquiva les referències a l'1 d'octubre i les càrregues policials. Només trasllada als agents que la seva "actuació" en el darrer any "ha estat un autèntic servei als catalans". "La vostra actuació no està al servei del poder, està al servei dels principis ètics i legals", insisteix.

Representant de l'executiu espanyol a Catalunya, Millo alimenta el seu discurs -en castellà i català- de referències polítiques. Avisa que "ningú té poder per trencar la Constitució", ni tan sols "el president del govern". "Quan algunes elits creuen que estan per sobre de la llei, recordem que cap de nosaltres està per sobre de la nostra Constitució i Estatut", expressa en la seva intervenció. Una referència als líders independentistes sense citar-los. "Ningú té dret a jugar amb la convivència", afegeix.

Millo s'entrega a l'"ètica" del cos policial, al servei de "tots els catalans", que defineix "una de les millor policies del món". "Heu hagut de treballar en condicions molt difícils, professionalment, humanament, personalment", expressa el delegat del govern espanyol per dibuixar l'escenari polític català. "Que ningú no s’enganyi, protegir la democràcia no és una opció, és la nostra obligació", afirma amb veu contundent. "Viva la Policia Nacional", conclou. Sonen els himnes del cos policial i d'Espanya. Un matí agraït per al delegat del govern.
 

Agents de la Policia Nacional espanyol, a l'acte policial del Fòrum Foto: Joan Serra Carné

Arxivat a