​Barcelona crearà espais infantils amb grans animals de fusta per jugar

El govern d'Ada Colau preveu invertir 20 milions d'euros en aquest mandat per renovar àrees de joc per a nens

Redacció
19 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:14h

Un gran saltamartí en un parc infantil on s'inspira Colau Foto: Ajuntament de Barcelona


L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns un projecte per impulsar una nova visió del joc a l'espai públic. Aquesta mesura vol reconèixer el joc com un dret i com un element principal per a l'espai públic de la ciutat i per millorar la vida comunitària del conjunt de la ciutadania. El govern municipal té previst invertir 20,17 milions d'euros durant el període 2015-2019 per crear 89 noves àrees de jocs i espais lúdics. També se'n renovaran 150 més.

La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que abans de final de mandat s'impulsaran 20 nous espais lúdics, 5 dels quals contindran grans elements de joc singulars –els ubicats a la plaça del Sol, plaça Joanic, jardins de la Indústria, de Celestina Vigneaux i l'avinguda Meridiana-, com per exemple un lloro gegant, o sigui grans animals de fusta dissenyats per jugar. La mesura es treballarà conjuntament amb entitats i teixit social i entitats socials vinculades amb joc i espai públic.

L'obligació de promoure el dret al joc dels infants i adolescents és l'element principal d'aquesta nova proposta, segons ha explicat l'alcaldessa Ada Colau. La necessitat d'enriquir la vida comunitària a l'aire lliure i en un espai públic més inclusiu, el compromís d'incrementar la sostenibilitat i la salut integral i el deure de garantir l'accessibilitat universal en àrees de joc i espais lúdics són també altres motius pels quals s'ha impulsat la reforma.

Pel que fa a les àrees de joc, quan finalitzi el mandat, Barcelona n'haurà creat 69 de noves, i quant a la renovació, s'haurà actuat sobre un total de 150. Actualment s'han renovat ja 111, i n'hi ha 39 més que es remodelaran aquest any.

Per altra banda, l'Ajuntament preveu desenvolupar 20 nous espais lúdics dins el període 2018-2019. Aquestes zones estaran dissenyades perquè esdevinguin estimulants i es tinguin en compte els múltiples usos lúdics i de convivència comunitària. Dos d'aquests nous espais que es troben situats al Parc de la Pegaso i al Parc Central de Nou Barris seran creats conjuntament amb els infants del barri.

La inspiració ve de Berlín

Una manera d'exemplificar el canvi en la política del joc de la ciutat és incorporar elements de joc singulars i atractius que ofereixen diferents possibilitats de joc i d'exploració per als infants. Segons Sanz, "Berlín ha sigut la inspiració", referint-se als elements singulars als jocs infantils, com podrien ser un lloro gegant, un lleó o un vaixell pirata.

Finalment, Sanz ha afirmat que el procés de millora i de creació de nous espais lúdics es farà a partir del treball conjunt de famílies, nens i nenes, dirigits per tècnics d'Educació ambiental, per construir una proposta d'espais molt rica, arrelada a l'entorn i amb criteris d'inclusivitat.
Arxivat a