Luis de Guindos serà el nou vicepresident del BCE

L'Eurogrup validarà la candidatura espanyola, després de la retirada de l'exgovernador del Banc d'Irlanda, Philip Lane, el seu únic rival

19 de febrer del 2018
Actualitzat a les 19:01h

Luis de Guindos serà vicepresident del BCE. Foto: ACN


El ministre d'Economia, Luis de Guindos, serà vicepresident del Banc Central Europeu. El seu únic rival, l'exgovernador del Banc d'Irlanda, Philip Lane, ha retirat la candidatura aquest dilluns al migdia. Com era previsible, l'Eurogrup ha proposat formalment el nom del candidat espanyol poques hores després. 

Aquest mateix dimarts els ministres de l'Ecofin (els responsables de Finances de tota la Unió) donaran per bona la proposta i l'elevaran al Consell d'Europa. Serà llavors quan els caps d'estat i de govern hauran de ratificar el nomenament en la cimera que celebraran dels dies 12 al 15 de març a Estrasburg. Però tot indica que De Guindos no trobarà obstacles per arribar al cim del BCE.

En qualsevol cas, De Guindos no reemplaçarà Vítor Constancio fins a l'u de juny, un cop acabi el mandat del portuguès, i es mantindrà al Consell Executiu de l'entitat amb seu a Frankfurt per un període de vuit anys.

Remodelació del govern

De Guindos ja va anunciar que de ser elegit presentaria la seva renúncia com a responsable d'Economia. Això obligarà Mariano Rajoy a una remodelació de l'executiu en els propers dies o setmanes, una modificació sobre la qual s'ha especulat molt per si el president aprofitaria per fer un canvi més ampli del seu govern.

La decisió de l'Eurogrup suposarà un èxit per la diplomàcia espanyola després d'anys de derrotes i fracassos per Madrid a les institucions comunitàries. Però no és altra cosa que recuperar una posició que, d'alguna manera, li pertocava. Hi havia la regla no escrita que les quatre primeres economies de la zona euro (Alemanya, França, Itàlia i Espanya) tindrien, com a mínim, un dels sis llocs en el comitè executiu del banc. El 2012, però, Madrid es va quedar fora amb la fi del mandat de José Manuel González-Páramo.

Els darrers anys, Madrid va haver de veure com es perdia una peça clau en el govern comunitari com va ser la vicepresidència de la Comissió (que estava en mans del socialista Joaquín Almunia), una de les vicepresidències del BCE i la presidència de l'Eurogrup, que De Guindos va voler ocupar l'any 2015 sense èxit.

L'eurocambra, menystinguda un cop més

El ministre encara haurà de veure com el seu nom és sotmès a debat i votació de l'eurocambra els dies 26 i 27 de febrer. Però el Parlament Europeu no té vot decisori en aquest cas. El 14 de febrer passat, la comissió d'Afers Econòmics de l'eurocambra va examinar els dos candidats, l'espanyol i el governador del Banc d'Irlanda, Philip Lane. No hi va haver dubte que Lane va causar més bon impacte que el ministre de Rajoy. A més, a Estrasburg van mostrar incomoditat pel fet que no hi hagués una dona com a candidata.  

El procés de designació de nou vicepresident del BCE ha tornat a deixar en entredit la reforma i democratització de les institucions europees, en un moment en què el projecte comunitari està en qüestió. L'opinió del legislatiu, el Parlament, es menysté en favor del pes dels estats, els veritables grans electors dels qui han d'exercir les principals responsabilitats de poder.