ERC preveu crear un nou organisme del Govern per combatre la violència ultra

Els republicans proposen que el futur executiu impulsi l'Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics, per acabar amb la "impunitat amb què han actuat grups violents d'extrema dreta"

Marxa ultra del 12-O a Montjuïc.
Marxa ultra del 12-O a Montjuïc. | José M. Gutiérrez
17 de febrer del 2018
Actualitzat el 18 de febrer a les 16:50h
L'activitat violenta de l'extrema dreta a Catalunya s'ha multiplicat els últims mesos, en la majoria dels casos amb total impunitat. Segons l'Anuari Mèdia.cat del Grup Barnils, només una tercera part dels atacs unionistes a l'entorn de l'1-O s'ha denunciat, cosa que fa que ERC ja treballi amb la mirada posada en el futur Govern, des d'on defensa que es creï una Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics amb el propòsit d'estudiar i donar resposta a les vulneracions dels drets humans a Catalunya, especialment a mans de forces ultres.

Segons expliquen fonts republicanes a NacióDigital, aquesta formació ja treballa en com hauria de ser aquest organisme, que previsiblement hauria de dependre del departament de Justícia -i que, si es manté la lògica de restitució del Govern, en principi hauria de recaure en un conseller d'ERC-. I és que, segons denuncien, aquesta situació comporta una "vulneració sistemàtica de drets humans protegits pel Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics i el Conveni Europeu de Drets Humans".

Un dels reportatges de l'Anuari Mèdia.cat constata que, entre el 8 de setembre i l'11 de desembre de l'any passat, van tenir lloc a Catalunya com a mínim 139 incidents violents que tenien una motivació política. I això sense incloure-hi l'acció de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a l'entorn de l'1 d’octubre, per impedir el referèndum, ni altres fets en que no s'ha pogut constatar amb claredat una motivació política. Una majoria d'aquests incidents -86- són agressions, que han provocat un total de 101 víctimes amb ferides de diferent consideració.

Impunitat de l'extrema dreta

Per això, davant d'aquesta situació violenta inèdita a Catalunya en els darrers anys, ERC expressa una "profunda preocupació per la indefensió que han denunciat la totalitat dels agredits i per la sensació d'impunitat amb què han actuat grups violents d'extrema dreta als carrers". "Donada la gravetat dels fets, per preservar un dels drets fonamentals consagrats a la legislació internacional, com és la integritat de les persones i la seva seguretat, creiem imprescindible la creació d'aquest organisme que actuarà d'acord amb la legalitat vigent en el marc del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics ratificat per l'estat espanyol", conclou.

En tot cas, aquesta Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics és una proposta que encara s'ha de negociar i consensuar amb JxCat i CUP, per bé que previsiblement no hi posaran reticències. A banda, més complex serà culminar les negociacions per fer Govern, tot i que fonts coneixedores dels contactes que estan produint-se afirmen que aquesta setmana s'ha avançat positivament. Tot i això, l'acord no sembla imminent i cal encara tancar aspectes tan rellevants com la forma de la investidura o el paper que haurà de tenir Carles Puigdemont i el Govern a l'exili en l'estructura executiva.