Els «comuns» competeixen amb Cs en l'exigència d'un ple per desbloquejar la investidura

L'endemà de la iniciativa d'Arrimadas, Xavier Domènech presenta una proposta de resolució amb "voluntat de trobar solucions i no més confrontacions" però no té encara el suport explícit de cap partit | Catalunya en Comú urgeix Torrent a moure fitxa per una presidència "efectiva" que freni els embats del govern espanyol

16 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:10h

El líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, en roda de premsa al Parlament Foto: @CatEnComu


Un ple extraordinari perquè cada grup exposi quina és la seva proposta per desbloquejar la investidura. Aquesta és la mesura que tant els "comuns" com Ciutadans han posat sobre la taula, cadascun amb els seus matisos, per intentar que s'activi el compte enrere per triar un president de la Generalitat "efectiu" que entenen que no pot ser Carles Puigdemont.

Catalunya en Comú-Podem va apuntar la possibilitat de convocar un ple el passat dimarts conscient que, amb vuit diputats, no té prou força per fer-lo prosperar en solitari. I Ciutadans es van agafar aquesta idea aquest dijous anunciant que, gràcies a la majoria d'una cinquena part del Parlament que ells sí tenen, forçarien un "ple del desbloqueig i de la transparència" si el president del Parlament, Roger Torrent, no iniciava una ronda de contactes per trobar un candidat alternatiu a Puigdemont. Els d'Inés Arrimadas ja han registrat, de fet, la petició del ple, que hauria de ser analitzada a la reunió de la mesa del pròxim dimarts, tot argumentant que els de Domènech "no tenen força" per fer-ho.

Una proposta de resolució que han de valorar els grups

Els "comuns", per la seva banda, han tornat a reivindicar aquest divendres la necessitat de convocar un ple però amb la "voluntat de trobar solucions i no per trobar majors confrontacions". Xavier Domènech entén que de poc servirà el ple impulsat per Ciutadans si abans no han parlat amb la resta de grups sobre possibles punts de consens. Catalunya en Comú substancia la seva petició en una proposta de resolució que ha fet arribar a tots els grups i que pretén que sigui valorada per la pròxima reunió de la junta de portaveus. Domènech ha reconegut que no té encara el suport explícit de cap altra força, tot i que ha estat "valorada positivament" per ERC. Grups com el PSC, ha explicat el líder dels "comuns", ja han afirmat que aposten per celebrar directament un ple d'investidura.

La proposta de resolució dels "comuns" urgeix Torrent, "com a única autoritat elegida pel propi Parlament resultant de les eleccions del 21 de desembre", a emprendre "totes les iniciatives possibles" per desbloquejar la situació. Segons Domènech, sortir de l'atzucac passa per una "presidència efectiva" que és necessària en un moment de "greu intervenció de l'autogovern" i amb intencions per part del govern espanyol d'intervenir en el model d'educació pública català. "En aquest debat s'ha de poder parlar obertament sense subterfugis ni metàfores. S'han d'acabar les negociacions de despatx a porta tancada i que cada grup expliqui quines són les estratègies de cada grup per sortir del desbloqueig", ha insistit. I és que, ha subratllat Domènech, cal recordar que la "sobirania dels catalans" resideix al Parlament i no en un govern espanyol el partit del qual, el PP, només té quatre representants a Catalunya, ni en òrgans externs com l'assemblea d'electes.