Cs forçarà un ple extraordinari si l'independentisme no renuncia a Puigdemont abans de dimarts

Inés Arrimadas pressiona el president del Parlament, Roger Torrent, perquè faci una nova ronda de contactes per triar un candidat alternatiu per presidir la Generalitat

15 de febrer del 2018
Actualitzat a les 18:58h

La presidenta del grup parlamentari de Cs, Inés Arrimadas, aquest dijous Foto: ACN


Ciutadans pressiona l'independentisme perquè renunciï a la investidura de Carles Puigdemont. La seva líder parlamentària, Inés Arrimadas, ha demanat al president de la cambra, Roger Torrent, que deixi "d'atrinxerar-se com a defensor" del cap de llista de Junts per Catalunya i iniciï abans de dimarts que ve una nova ronda de contactes per buscar un candidat alternatiu. Si no ho fa, el partit taronja s'ha compromès a impulsar la celebració d'un ple extraordinari que ha batejat com el ple "del desbloqueig" i de la "transparència" perquè obligarà tots els grups a posicionar-se. 

Els d'Arrimadas s'aferren a l'informe dels lletrats i al fet que sumen una cinquena part dels representants del Parlament per poder forçar aquesta sessió plenària. Recorden que el document signat pel secretari general, Xavier Muro, atorgava facultats als grups per impulsar iniciatives de desbloqueig si no ho feia Torrent en un temps "raonable", un espai de temps que no van definir. "Catalunya no pot estar bloquejada per un fugat de la justícia. El processisme ja no dona més de si. Prou ja de bloqueig i de paràlisi", ha deixat anar Arrimadas, que ha insistit que en un ple els independentistes "hauran de donar la cara" en comptes de seguir prenent decisions en "despatxos foscos".

Una petició que haurà d'admetre a tràmit la mesa de dimarts

De fet, Catalunya en Comú-Podem ja va posar dimarts passat sobre la taula la possibilitat de celebrar un ple d'aquestes característiques i va anunciar la seva intenció de reunir-se amb la resta de grups. Arrimadas ha dit, però, que no han mantingut cap contacte amb ells i que, en tot cas, els de Xavier Domènech només tenen 8 diputats i, per tant, no tenen capacitat per liderar una iniciativa com aquesta. 

El grup de Ciutadans entén que la seva petició de ple extraordinari hauria de ser admesa a tràmit durant la reunió de la mesa del pròxim dimarts si Torrent no ha fet cap moviment abans. Asseguren, a més, que l'admissió a tràmit hauria de ser automàtica i no es pot bloquejar per la majoria independentista de la mesa perquè tenen prou força numèrica per impulsar un ple. La data de la seva celebració ja són figues d'un altre paner, perquè aleshores sí s'hauria de posar d'acord la majoria de la mesa.