Fulls de ruta, aliances, CDR...: les deu diferències entre les llistes a liderar la CUP

La relació amb Òmnium, ANC, PDECat i ERC és un dels punts de fricció entre les dues candidatures | Les opcions que competeixen pel nou secretariat nacional fan seus alguns plantejaments clàssics de Poble Lliure o Endavant

Membres de les candidatures que aspiren a conformar el secretariat, en la presentació del procés de renovació.
Membres de les candidatures que aspiren a conformar el secretariat, en la presentació del procés de renovació. | ACN
15 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:19h
Els militants de la CUP voten des de dissabte i fins aquest dijous el nou secretariat nacional. Onze dels quinze integrants sortiran de les dues candidatures col·lectives que es presenten -els altres quatre llocs són per a candidats individuals-. Formalment, la línia política o l'estructura organitzativa es debatran en una Assemblea nacional posterior, però les dues llistes han presentat un pla de treball on donen pistes.

I malgrat que cap de les dues reconeix vinculacions amb les faccions amb què se les alineen, aquests documents s'acosten respectivament a certes tesis que confronten els projectes que Poble Lliure i Endavant propugnen per a la CUP. Així, la candidatura "Des de baix fem créixer la Unitat Popular", amb Núria Alcaraz i Albert Botran al capdavant, incorpora alguns dels elements que històricament ha defensat l'organització en la qual militen, Poble Lliure, mentre que la llista "Som llavor, construïm Unitat Popular", liderada per Eulàlia Reguant i Mireia Vehí, es fa seves algunes reivindicacions d'Endavant.

Les dues candidatures també presenten diverses similituds quant a l'anàlisi de la situació i propostes a impulsar. Coincideixen en voler corregir tics propis d'una dinàmica i estructura masculinitzades de la CUP, en augmentar les eines telemàtiques per participar, en diagnosticar manca de debat en els consells polítics -òrgan que reuneix dirigents de les diferents territorials-, en potenciar els comitès de defensa de la república (CDR) i altres espais de contrapoder, i en donar major centralitat a l'activitat antirepressiva.

Les principals diferències

Tot i això, les diferències són també evidents en altres àmbits. La candidatura d'Alcaraz i Botran reclama, com també fa Poble Lliure, dotar la CUP d'una direcció política clara i deixar de considerar-la una sectorial de l'esquerra independentista (EI); mantenir les aliances transversals amb les forces independentistes i amb l'ANC i Òmnium; o replantejar el grup d'acció parlamentària (el GAP, que reuneix les entitats que van donar suport a la candidatura de la CUP) perquè les organitzacions que la integren no estiguin sobrerepresentades en la presa de decisions.

Per contra, com ha fet també sovint Endavant, la llista de Reguant i Vehí reclama posar més l'accent en potenciar un independentisme nítidament d'esquerres i confrontat amb l'oligarquia, cosa que implica ser crítica amb el "sobiranisme transversal"; situar els CDR com a "marc hegemònic" de mobilització -ni cita l'ANC i Òmnium-; augmentar el pes de l'acció municipal en detriment de la parlamentària; mantenir el marc de relacions amb les altres organitzacions de l'EI; o qüestionar el nombre d'alliberats contractats per la formació.

Les propostes de cadascuna de les candidatures, dividides en deu àmbits, són les següents:

Arxivat a