Boya defensa al Suprem que la declaració d'independència no va ser «simbòlica»

L'expresidenta del grup parlamentari de la CUP assegura que el procés ha estat pacífic i assenyala que això desmenteix els delictes de rebel·lió i sedició

Mireia Boya, amb els dirigents de la CUP que l'han acompanyat fins al Suprem
Mireia Boya, amb els dirigents de la CUP que l'han acompanyat fins al Suprem | ACN
14 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:24h
La declaració d'independència del 27 d'octubre no va ser "cosmètica" ni "simbòlica", segons ha explicat Mireia Boya, expresidenta del grup parlamentari de la CUP, davant del jutge Pablo Llarena al Tribunal Suprem. Així ho ha explicat el seu advocat a la sortida de la declaració, després de la qual ha quedat en llibertat sense mesures cautelars.

Altra cosa, però, és que aquesta declaració no es desplegués, com així ho va decidir el Govern. L'executiu es va reunir després de la proclamació de la República i va prendre la decisió de aprovar els decrets llei que estaven preparats. En tot cas, però, la dirigent anticapitalista ha indicat que el text aprovat per la cambra buscava "efectivitat real".
 
Boya ha reclamat als dirigents polítics que passaran la setmana vinent pel Suprem -Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Neus Lloveras i Anna Gabriel- que facin servir la mateixa estratègia que ella, és a dir, que no abjurin del procés i que defensin la legitimitat del del procés. Un procés que, segons ha dit davant de Llarena, és pacífic i per això no se'ls pot imputar cap delicte de rebel·lió i sedició.

"No hi ha proves, l'acusació no s'aguanta", ha recalcat Boya, que ha indicat que el procés català només es resoldrà a través de les urnes i del diàleg. L'exdiputada ha acudit al Suprem acompanyada de representants de la CUP i també de la resta de partits sobiranistes, i ha apuntat que el 155 va ser un "cop d'estat".

Les porres de Calella

La dirigent anticapitalista ha recordat que hi va haver agents de la policia nacional espanyola que, durant una nit a Calella -on residia un contingent dels desplaçats-, van sortir al carrer amb porres i van agredir ciutadans mentre estaven fora de servei.

L'estratègia de la CUP també passa per deixar en evidència la violència policial que l'1-O va provocar un miler de ferits. És per això que han demanat a Llarena que sol·liciti un informe sobre els agents que es van desplaçar a Catalunya amb el crit d'A por ellos!, que se citi el director general del Servei Català de Salut, David Elvira, per acreditar la xifra de ferits i també els observadors internacionals que van supervisar la jornada.