El Congrés veta sis preguntes de Tardà sobre el discurs de Felip VI a Davos contra el procés

La mesa de la cambra baixa evita que el dirigent d'ERC demani qui va escriure les paraules llegides pel rei al Fòrum Econòmic Mundial o si va ser el govern espanyol qui va afegir les referències a Catalunya

13 de febrer del 2018
Actualitzat a les 21:50h

Felip VI, durant el seu discurs al Fòrum Econòmic Mundial. Foto: Europa Press


Felip VI no va desaprofitar la seva intervenció al Fòrum Econòmic Mundial de Davos el 24 de gener per carregar contra el procés, en afirmar que intenta "minar les regles bàsiques" de la democràcia, així com també va defensar -allunyant-se del rerefons econòmic de la cimera- que la Constitució "no és un mer ornament", sinó l'expressió de la voluntat dels ciutadans espanyols i el "pilar" de la seva "coexistència democràtica".

Unes afirmacions que van motivar onze preguntes per escrit del portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, al govern espanyol. Tot i això, la mesa de la cambra baixa ha rebutjat la tramitació de la majoria d'elles, al·legant que "no procedeix la seva admissió a tràmit" per tractar-se de matèries vinculades al rei, la figura del qual, segons recorda, "és inviolable i no està subjecte a la responsabilitat", tal com publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de les Corts Generals. Per això, l'actuació de Felip VI no està sotmesa "al control parlamentari de la cambra" i les qüestions que s'hi refereìxen "no poden considerar-se exercici de la facultat de control per part dels diputats".

En concret, les sis preguntes vetades són:

- Per què va autoritzar la presència de Felip VI en el Fòrum Econòmic Mundial en lloc d'optar per enviar una representació pròpia?

- Quan va decidir el govern autoritzar la presència de Felip VI al Fòrum Econòmic Mundial?

- Si, segons les pròpies paraules de Felip VI, "la Constitució no és un adornament", ¿té previst el govern restringir els actes de la Corona amb l'objectiu que s'adeqüin a l'estipulat a l'article 62 de la Constitució espanyola? [que regula les funcions del rei, entre les quals no s'hi troba la representació política de l'Estat]

- El discurs va ser escrit per la Casa Reial o pel govern?

- Considera el govern que la Casa Reial ha de realitzar discursos de temàtica econòmica i política?

- Les mencions a la situació política a Catalunya en el discurs "econòmic" del rei van ser afegides per la Casa Reial o per algun ministeri? Quin ministeri va incorporar o va referendar aquestes mencions?

Cinc preguntes tramitades

En canvi, les úniques preguntes admeses per la mesa del Congrés fan referència a qui va rebre la invitació perquè l'Estat participés a Davos; si el govern espanyol va informar que el rei no exerceix funcions de representació política, en cas que que fos la Casa Reial qui rebés la invitació; en quines conferències va participar el govern espanyol; qui va referendar el discurs del rei, en cas que l'hagués escrit ell; o qui el va escriure, en cas que fos obra d'algun membre del govern espanyol, cas en què també demana perquè no el va llegir el ministre del ram.

Aquest no és el primer cop Tardà topa amb els vetos de la mesa del Congrés a l'hora de demanar sobre qüestions que afecten a la Casa Reial. Així, per exemple, el setembre de 2016 va vetar tres preguntes del portaveu d'ERC a la cambra baixa que feien referència a l'hípica de la Zarzuela.