Mireia Boya desafia avui políticament el Suprem

L'exdiputada de la CUP ja declara davant del jutge Pablo Llarena amb la intenció de defensar el dret a l'autodeterminació, el referèndum de l'1-O i la "legitimitat" del procés sobiranista

Mireia Boya, amb els dirigents de la CUP que l'han acompanyat fins al Suprem
Mireia Boya, amb els dirigents de la CUP que l'han acompanyat fins al Suprem | ACN
14 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:38h
La dirigent de la CUP Mireia Boya es veurà cara a cara aquest dimecres amb el jutge Pablo Llarena. És la primera en declarar davant del Tribunal Suprem de la nova llista d'investigats per rebel·lió per la seva implicació en el procés sobiranista i l'1-O. Si el jutge ordena aquesta vegada mesures cautelars, com ara la presó preventiva o altes fiances per eludir-la, s'obrirà un altre xoc entre l'independentisme i l'aparell de l'Estat.

Boya ha arribat al Suprem cap a dos quarts d'11 del matí, mitja hora abans de la citació, i ja està declarant. Ha rebut l'escalf de dirigents independentistes de la CUP, d'ERC i del PDECat a les portes del tribunal.
 
Boya ja ha avançat que "anirà de cara", que pensa defensar el dret a l'autodeterminació i la "legitimitat i legalitat democràtica" del procés sobiranista. Després que els líders independentistes empresonats -Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- hagin renunciat a la via unilateral i acatat la Constitució, i se'ls hagi negat la llibertat, la dirigent de la CUP considera provat que "no serveix de res abjurar de la ideologia per evitar la presó". És per això que en els darrers dies ha avançat que no pensa "abaixar el cap" i defensarà el referèndum de l'1 d'octubre i el programa electoral de la CUP. 

Tot i que l'exdiputada va demanar a Llarena que li retirés la imputació, el jutge considera que com a presidenta del grup parlamentari de la CUP durant la passada legislatura ella formava part del "comitè estratègic" del referèndum de l'1 d'octubre i que, per tant, hauria tingut un paper important per impulsar el procés sobiranista.

L'estratègia de la CUP també passa per deixar en evidència la violència policial que l'1 d'octubre va provocar un miler de ferits. És per això que han demanat a Llarena que sol·liciti un informe sobre els agents policials que es van desplaçar a Catalunya amb el crit d'"A por ellos!", que se citi el director general del Servei Català de Salut, David Elvira, per acreditar la xifra de ferits i també els observadors internacionals que van supervisar la jornada.

Aquest dimecres matí, els companys de Boya de la UPF, on imparteix classes, han celebrat un acte de suport en el qual hi ha participat el diputat de Junts per Catalunya Josep Costa, que fins ara havia impartit classes en aquesta universitat.
 

Homenatge a Mireia Boya a la UPF, en el qual ha participat el diputat de JxCat Josep Costa Foto: Adrià Costa



Cinc dirigents més desfilaran pel Suprem

De la decisió que prengui Llarena sobre Boya n'estarà pendent tot l'independentisme i, especialment, els dirigents que hauran de declarar els dies posteriors. El dilluns 19 de febrer seran la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, les que hauran d'acudir al Suprem. En el cas de la dirigent republicana, el seu nom apareix en reiterades ocasions en el sumari del jutjat d'instrucció número 13 com una de les dirigents clau en l'organització del referèndum. Pel que fa a Pascal, és conegut que ella va ser una de les dirigents que va pressionar Puigdemont perquè convoqués eleccions en lloc d'impulsar la declaració d'independència.

L'endemà, el 20 de febrer, seran l'expresident de la Generalitat i expresident del PDECat Artur Mas, i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i expresidenta de l'Associació de Municipis per la independència (AMI), Neus Lloveras, els dirigents que desfilaran davant de Llarena. Mas ja no és polític en actiu perquè ni té càrrec públic ni està ja al capdavant de cap partit. En el seu cas, ja va ser inhabilitat pel procés participatiu del 9-N, pel qual li han embargat el seu pis. El Tribunal de Comptes exigeix 5,5 milions als condemnats pel procés participatiu.

Aquesta ronda de declaracions la tancarà la dirigent de la CUP Anna Gabriel el 21 de febrer. Inicialment, havia de declarar, com Boya, aquest dimecres. Però el seu advocat, el també dirigent de la CUP Benet Salellas, va demanar un canvi de data al·legant que tenia un judici aquest mateix dia. A hores d'ara, és una incògnita si Gabriel compareixerà o no davant de Llarena i si serà en territori espanyol aquell dia.