El govern de Colau prepara un acte de suport col·lectiu als familiars dels presos

L'executiu municipal treballa en una recepció a l'Ajuntament, previsiblement dimecres que ve, per traslladar l'escalf a l'entorn de Junqueras, Forn, Cuixart i Sànchez amb l'ajuda d'entitats i partits | BComú i les forces independentistes validen una moció que rebutja la presó preventiva i reclama l'apropament dels líders sobiranistes a centres penitenciaris catalans

Una pancarta que demana la llibertat dels presos polítics a la façana de l'Ajuntament de Barcelona
Una pancarta que demana la llibertat dels presos polítics a la façana de l'Ajuntament de Barcelona | Adrià Costa
14 de febrer del 2018
Actualitzat el 21 de febrer a les 12:28h
A la façana de l'Ajuntament de Barcelona hi ha penjat un gran llaç groc en solidaritat amb els presos polítics. Però el consistori pretén visualitzar de forma més enèrgica en els pròxims dies la solidaritat amb Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Per això, el govern d'Ada Colau prepara un acte de suport col·lectiu als familiars dels presos d'Estremera i Soto del Real. Segons fonts consultades per NacióDigital, aquest homenatge es faria dimecres que ve.

L'executiu municipal raona que la situació de la política catalana no es pot començar a "normalitzar" fins que els presos siguin alliberats. Per transmetre als familiars dels reclusos la solidaritat del consistori, el govern treballa des de fa dies en una recepció a l'Ajuntament que també compti amb la presència de les entitats sobiranistes -ANC i Òmnium- i dels grups municipals sensibles amb els empresonaments. La iniciativa també compta amb l'aval d'entitats i institucions especialitzades en la defensa dels drets humans.

El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat als mitjans que serà una trobada oberta a tots els grups de l'oposició. Amb ella volen escoltar els familiars, "atendre'ls emocionalment i atendre les seves peticions", a més de valorar les passes a seguir per aconseguir l'objectiu de traslladar els presos a les presons catalanes, com demana la declaració que s'ha consensuat a la comissió de Presidència d'aquest mateix dimecres.

Moció per denunciar la presó preventiva i demanar el trasllat dels presos

La tinença d'alcaldia liderada per Asens -que ha escrit una carta dirigida a Jordi Cuixart publicada per NacióDigital- ha pilotat els contactes amb les entitats que apadrinaran l'acte de solidaritat amb els presos. I també s'ha encarregat de donar forma a la moció d'urgència presentada aquest dimecres a la comissió de Presidència de l'Ajuntament, tal com ha avançat aquest diari. La moció, que no ha comptat amb el suport del PSC tot i els moviments del govern de Colau per sumar-hi els socialistes, expressa el "rebuig" de la ciutat "a la decisió de mantenir en presó preventiva" Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart. I sol·licita el seu trasllat immediat a centres penitenciaris catalans.

La declaració institucional, que apel·la al dret internacional, també recorda que l'"allunyament penitenciari" és un "càstig social" que "atempta contra els drets humans". L'Ajuntament de Barcelona recalca en el text la "solidaritat" amb les famílies dels presos i alerta que l'"aplicació d'una mesura cautelar com la presó preventiva", dictada pel Tribunal Suprem, "dificulta la normalització de la situació política a Catalunya". BComú, el PDECat, ERC, la CUP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy subscriuen el text. El PSC, el PP i Ciutadans no el secunden. De fet, des de l'equip de govern subratllen la falta de suport del PSC i comparen aquest fet amb el paper dels socialistes bascos en relació a la política penitenciària aplicada als presos d'ETA.
 

Una pancarta que demana la llibertat dels presos polítics a la façana de l'Ajuntament. Foto: Adrià Costa

Arxivat a