JxCat eleva el to i acusa Torrent d'actuar de manera «unilateral i arbitrària»

Eduard Pujol, portaveu adjunt del grup parlamentari, assegura que no coneixien la demanda que presentarà el president del Parlament a Estrasburg | El grup de Puigdemont retreu a Torrent no haver tramitat la modificació de la llei de Presidència per promoure la investidura a distància

Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts
Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts | ACN
13 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:21h
Missatge crític de Junts per Catalunya cap al president del Parlament, Roger Torrent, per no haver portat a la mesa la modificació de la llei de Presidència impulsada pel grup de Carles Puigdemont i per haver portat al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg la defensa de la investidura del president. "S'ha fet de manera unilateral i arbitrària. La decisió no calia prendre-la de manera unilateral. Xoca frontalment amb estratègies de legítima defensa. Aquestes coses s'han de treballar bé, s'han de cosir", ha apuntat Eduard Pujol, portaveu adjunt, que ha acusat Torrent de "tirar pel dret".

Fonts parlamentàries, però, han puntualitzat que Torrent ha comunicat la decisió d'anar a Estrasburg al vicepresident primer de la cambra, Josep Costa (JxCat). "Es trobaran les vies per fer compatible les defenses "amb l'objectiu de preservar els drets de Puigdemont com a diputat".

"Ens fa mandra caure en una teranyina de legalitat", ha recalcat Pujol, que ha desitjat agafar "velocitat de creuer" per desbloquejar l'inici de la legislatura. Malgrat els retrets, que han transcendit l'esfera privada per instal·lar-se en el debat públic, el portaveu adjunt del grup parlamentari ha apel·lat de nou a la unitat. "Les coses es poden fer de bona fe. ho necessitem tot de tothom", ha resumit Pujol.

El portaveu adjunt ha recordat que el 30 de gener era "possible" per el ple del Parlament perquè hi havia "garanties". "No ens mourem de la recerca de solucions. Hi ha garanties, hi ha estratègies que no cal anar a trobar a Estrasburg. Les garanties les tenim a l'abast, al Parlament i al reglament. El que cal és posar-s'hi", ha reflexionat Pujol, que ha demanat "confiar i creure" en les institucions catalanes.

La diputada Gemma Geis ha apuntat que l'estratègia de defensa del Parlament ha d'anar d'acord amb els interessos legals de Puigdemont. Geis, de fet, ha insistit que Torrent no s'ha posat en contacte amb el president a l'exili per consensuar el trasllat de la causa per la investidura a Estrasburg. Al TEDH ja hi pensaven anar els responsables de JxCat i, de fet, assenyalen que serà en aquest escenari on s'acabaran dirimint els aspectes legals del procés a llarg termini.

Aquest matí s'ha produït una reunió del grup parlamentari de JxCat en la qual s'han analitzat els terminis en què es troba la legislatura. "Continuem sent els marmessors del resultat del 21-D, que avala la restitució i la reparació de les nostres institucions, inclòs el Govern i la presidència del país. Tenim molt clar que no ens mourem del compromís adquirit. Hem fet i continuarem fent allò que calgui per donar obediència al que ens van dir les urnes", ha reflexionat Pujol.

Tensió a la mesa

La investidura a distància de Carles Puigdemont segueix centrant el debat parlamentari. La proposta de modificació de la llei de Presidència impulsada i registrada en solitari per JxCat ha capitalitzat la reunió de la mesa del Parlament, on s'hi ha traslladat el xoc entre Junts per Catalunya i ERC. "Hi ha dos escrits contradictoris, perquè en un es demana per lectura única i a l'altre per urgència extraordinària. És incoherent perquè urgència extraordinària és reduir terminis un terç, mentre que lectura única els terminis existents són externs i no es poden reduir", mantenen fonts parlamentàries. La cita de la mesa s'ha allargat durant dues hores i mitja, més del que és habitual.

En el document de la proposició de llei registrada divendres passat a nom d'Elsa Artadi, portaveu parlamentària de Junts per Catalunya, es parla de "lectura única". "Per lectura única el que cal fer és escoltar la junta de portaveus, i fins la setmana que ve no n'hi ha", destaquen les mateixes fonts. El president del Parlament, Roger Torrent, va deixar ahir fora de l'ordre del dia el debat sobre l'admissió a tràmit d'aquesta proposició de llei, fet que va genera malestar en la llista de Puigdemont. Un malestar que s'ha traslladat aquest matí a Torrent en persona, que els ha recordat que per abordar aquest assumpte cal una reunió de la junta de portaveus, segons fonts parlamentàries.

Artadi ha entrat a mitja reunió de la mesa, just després d'un recés. Junts per Catalunya insisteix que l'únic candidat a investidura és Puigdemont, i que cal explorar totes les vies per triar-lo a distància. El president segueix a Brussel·les, des d'on vol tenir un paper executiu que li permeti dissenyar els termes de la República. El fet de no haver debatut encara formalment la proposta de modificació de la llei a la reunió de la mesa permet a Junts per Catalunya "esclarir què demana" exactament abans que lòrgan rector de la cambra es vegi obligat a tombar-la "per motius formals".

Torrent entén que pot convocar la comissió del reglament

En el seu intent d'obrir altres vies per investir Puigdemont a distància, JxCat també ha posat sobre la taula la convocatòria de la comissió del reglament del Parlament per poder introduir-hi modificacions. Segons fonts parlamentàries, Torrent ha considerat que la comissió està creada i que, per tant, es podrà convocar un cop siguin designats els membres que en formen part. El criteri xoca amb partits com Ciutadans, que han recordat que les comissions legislatives no es creen fins que es forma Govern.

La reunió de la mesa s'ha produït en ple impàs negociador entre ERC i la candidatura de Puigdemont. El gruix de les converses, que segueixen funcionant discretament, ha entrat en un període d'ajornament fins que els dirigents sobiranistes citats pel Tribunal Suprem -Mireia Boya, Anna Gabriel, Artur Mas, Marta Pascal, Neus Lloveras i Marta Rovira- s'expliquin davant del jutge Pablo Llarena.

Els republicans aposten obertament per un reconeixement simbòlic a Puigdemont des de Brussel·les i per formar un Govern "efectiu" a Catalunya, mentre que Junts per Catalunya manté que el president ha de fer feina de debò. La modificació de la llei de Presidència també va encaminada a fer que els organismes col·legiats de l'executiu es puguin reunir i prendre decisions a través de vies telemàtiques.

La mesa, en relació a la investidura de Puigdemont, ha decidit presentar al·legacions al Tribunal Constitucional (TC) contra les mesures cautelars imposades sobre la investidura. Torrent, a banda, anirà al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per garantir els drets del candidat de Junts per Catalunya.
 

Reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts Foto: ACN