Cs insta Torrent a desbloquejar la investidura comunicant a Puigdemont que no pot ser president

El portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, denuncia la "paràlisi" del Parlament

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa
El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa | Ciutadans
13 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:53h
La pilota per desbloquejar la investidura està "a la teulada" del president del Parlament, Roger Torrent. Així ho considera Ciutadans acollint-se a l'informe dels lletrats, que van plantejar algunes vies per fer córrer el rellotge per a la proclamació d'un president. Si bé els "comuns" han demanat que es faci un debat públic a la cambra sobre com desencallar la situació, el partit d'Inés Arrimadas situa la pressió sobre Torrent i li reclama que sigui "valent" i comuniqui a Carles Puigdemont que "no podrà ser president".

El portaveu de la formació, Carlos Carrizosa, ha denunciat "la paràlisi" en la qual està situat el Parlament. Ha posat com a exemple les qüestions que s'han debatut a la reunió de la mesa: la reforma de la llei de la presidència que reclama JxCat, la constitució de la comissió del reglament del Parlament -que Cs entén que no es pot crear fins que no es formi Govern- i les subvencions que han de rebre els grups parlamentaris -s'ha establert que els grups rebran un avançament. "No hem parlat ni d'educació ni de sanitat", ha lamentat Carrizosa.

Sobre el fet que Torrent presenti una demanda al Tribunal Europeu dels Drets Humans per "protegir" els drets de Puigdemont, Carrizosa ha assegurat que aquest gest demostra que el president del Parlament és "l'advocat defensor" del cap de llista de JxCat. "No entenem què ha de fer el president del Parlament per un candidat que es pot defensar ell sol", ha deixat anar. El portaveu de Cs ha afegit que aquesta demanda al TEDH està lluny de poder-se concretar perquè primer caldria esgotar totes les vies jurisdiccionals a l'estat espanyol. 

Preguntes sobre retribucions de Vidal, Viver Pi-Sunyer i Jordi Sànchez

Malgrat la "paràlisi" del Parlament que denuncien, Carrizosa ha explicat que el seu grup ha fet una petició d'informació sobre tres assumptes. La primera, si l'exsenador Santi Vidal va rebre o no 3.000 euros mensuals pactats després de la seva dimissió a través de la fundació Josep Irla, vinculada als republicans. S'han adreçat, ha dit Carrizosa, al Tribunal de Comptes per aquesta qüestió. També han demanat conèixer per quins treballs va cobrar 100.000 euros anuals Carles Viver Pi-Sunyer mentre presidia l'Institut d'Estudis de l'Autogovern. Finalment, el portaveu de Cs també ha dit que l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, hauria rebut 8.000 euros mensuals a través de la fundació de la Universitat Pompeu Fabra i han demanat saber quins treballs hauria fet per rebre aquesta quantitat.