Txarango, Zoo i Els Amics de les Arts, els més nominats als Premis Enderrock

Els XX Premis de la Música Catalana també reconeixen el retorn d'iCat a les ones, l'Aquelarre de Cervera, el Tradicionàrius, i l'ESMUC | La gala musical dels Premis Enderrock se celebrarà el dimecres 7 de març a l'Auditori de Girona

Els nominats dels XX Premis de la Música Catalana - Premis Enderrock, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm
Els nominats dels XX Premis de la Música Catalana - Premis Enderrock, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm | ACN
13 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:53h
La gran nit de la música catalana va perfilant tots els seus ingredients. Aquest dimarts, Enderrock ha donat a conèixer el rànquing de finalistes de la vintena edició dels Premis Enderrock 2018 – Premis de la Música Catalana, que se celebraran el pròxim dijous 8 de març a l’Auditori de Girona, un espai que acull la festa per segon any consecutiu i que, tal i com ha anunciat el director editorial Lluís Gendrau, enguany tindrà una gala "molt més televisiva".

Txarango –amb sis nominacions–, seguit dels valencians Zoo –amb quatre– i Els Amics de les Arts –amb tres–, són els grans favorits d'una vetllada en què es farà entrega dels premis de la crítica. Després d’haver recollit 11.346 vots, la segona volta de la votació popular deixa pas a la tercera i última ronda, que s’obrirà avui i s'allargarà fins al diumenge 25 de febrer. A la llista de nominacions també destaquen Cesk Freixas, Manu Guix, Les Anxovetes i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb dues nominacions cadascun. Aquí pots llegir la resta de detalls dels nominats.

A banda dels nominats en cada categoria, l'acte celebrat aquest dimarts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm ha reconegut Marc Martín amb e 16è Premi Joan Trayter a la millor producció, i el retorn d'iCat amb el Premi Enderrock Estrella a l'esdeveniment musical de l'any. Els 40 anys de l'Aquelarre de Cervera, els 30 del Tradicionàrius i de l'emissora Catalunya Música, els 25 de la Fundació SGAE, els vint anys de les discogràfiques Propaganda pel Fet! i Satélite K, el festival Euskal Herria Sona i l'escola ESMUC han rebut també el reconeixement a la Indústria.

"A la cultura catalana ningú no l'atura"

L'acte ha tingut també un fons continu de reivindicació, sobretot amb les constants dedicatòries a Lluís Puig, el conseller de cultura que ara és a Brussel·les. Entre les intervencions més contundents i carregades de contingut, cal destacar la de Carles Ribas, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, que ha parlat clar d'una situació cultural que s'empelta, inevitablement, amb la política. "Malgrat el 155, a la cultura catalana ningú no l'atura. Des dels ajuntaments –ha prosseguit– seguirem treballant per fer cultura i fer cultura de país", ja que "sense invertir en cultura, no podrem fer un país amb garanties".

Ribas ha acabat la seva intervenció amb dues peticions. La primera: "si volem que la musica segueixi prosperant, hem de fer una legislació que permeti l'existència dels bars musicals". I la segona, amb la mà estesa a qui vulgui afegir-se: "encoratjo a tots els festivals que es fan arreu del país, que consensuem un manifest per aconseguir, d'una vegada per totes, l'eliminació de l'IVA en les subvencions públiques. Amb això evitarem que els festivals que estan en perill puguin desaparèixer".

Girona, gran marc de la gala per segona vegada

La XX edició de la Nit Enderrock comptarà amb una desena d'actuacions d'estrena absoluta en directe. Entre les confirmades, les d’Els Catarres, Judit Neddermann, La Pegatina, Ferran Palau, El Petit de Cal Eril, Roba Estesa i Roger Mas juntament amb Núria Graham. També pujaran a l'escenari Mishima, considerats els autors del millor disc de l'any per Ara i res.

La Nit Enderrock 2018 coincideix amb l'inici dels actes de commemoració dels 25 anys de la revista Enderrock i tindrà per segon any la direcció escènica de Josep Maria Mestres i Ignasi Camprodon, presentada pels ja habituals Rafel Faixedas i Carles Xuriguera. Les entrades per assistir a la gala ja estan exhaurides.