Vot telemàtic i dues llistes: tot el que cal saber sobre l'elecció del secretariat de la CUP

Els anticapitalistes voten des de dissabte i fins dijous els quinze integrants de la nova executiva nacional de la formació en un procediment que difereix de les votacions d'altres partits | Una llista propera a Poble Lliure i una altra amb més presència d'afins a Endavant pugnen pel control de la formació

12 de febrer del 2018
Actualitzat el 13 de febrer a les 12:20h

Els exdiputats Eulàlia Reguant i Albert Botran, integrants de les dues candidatures col·lectives, entrant en un consell polític. Foto: ACN


La militància de la CUP està immersa aquesta setmana -des de dissabte passat i fins dijous- en la votació del nou secretariat nacional de la formació. Un procés en el qual competeixen dues candidatures col·lectives i cinc d'individuals per copar els 15 llocs de la direcció anticapitalista, per bé que el debat que l'acompanya dista molt de les pugnes públiques entre candidats que tenen lloc quan altres partits han d'escollir la seva cúpula entre diverses opcions.

De fet, l'elecció del secretariat nacional de la CUP presenta nombroses peculiaritats, algunes de les quals novedoses en relació a processos precedents, com el fet que aquest cop la votació és telemàtica i, per tant, es facilita la participació de tots els militants -abans, es feia la votació presencialment en urnes, durant les assemblees-. Així mateix, la campanya electoral també està regulada de tal manera que es pretén equiparar les possibilitats de cada candidatura per fer arribar les propostes, malgrat que, si una de les col·lectives obté dos terços dels vots, ja s'endú directament 11 dels 15 llocs de l'òrgan i passa a controlar-lo.

1- Què és el secretariat nacional?

És l'òrgan que coordina el dia a dia de la gestió política de la CUP, el que en altres formacions es coneix com a executiva o permanent nacional. En teoria, la seva funció és desenvolupar i executar el projecte polític i els acords de l'assemblea nacional (que es reuneix un mínim d'un cop l'any a tota la militància) i el consell polític, que es convoca mensualment i aplega tots els representants del territori. Malgrat tot, la immediatesa que requereix l'actualitat política provoca que sovint el secretariat, junt al grup parlamentari, hagi de prendre decisions urgents sense marge per convocar algun dels altres dos òrgans de major rang.
 

Membres de les candidatures que aspiren a conformar el secretariat, en la presentació del procés de renovació. Foto: ACN


2- Com voten els militants?

Cada militant amb sis mesos d'antiguitat i al corrent de pagament pot votar a través del seu compte d'usuari per internet. És un sistema que ja es va inaugurar el 2016, malgrat que aquell cop tan sols es presentava una candidatura col·lectiva, motiu pel qual encara és una incògnita saber a quin sector pot beneficiar la reforma. De fet, les llistes són desbloquejades, ja que cada militant pot ordenar els seus candidats en funció de les seves preferències, en el si d'una sola candidatura. Així mateix, pot votar fins a tres candidats independents dels cinc que es presenten.

3- Com es reparteixen els llocs?

Dels 15 llocs del secretariat, 11 provindran de les candidatures col·lectives. Aquestes se'ls repartiran proporcionalment als vots rebuts per cadascuna, però, en cas que alguna obtingui el 65% dels suports, els seus candidats coparan els 11 llocs i els de l'altra quedaran fora. En cas que algun membre del secretariat renunciï, el substituirà un dels reserves de la candidatura de què pertanyi. Els altres quatre llocs els ocuparan els candidats individuals més votats. Aquesta correlació només se saltaria en cas que calgués seleccionar altres candidates per garantir que el 40% dels llocs els copin dones, cosa que no ha de ser complicada, ja que les dues candidatures col·lectives presenten majoria femenina.
 

L'exdiputada Mireia Boya ha presentant candidatura inidividual, mentre que Benet Salellas és suplent a la llista de Reguant i Vehí. Foto: ACN


4- Quines candidatures hi ha?

A diferència del que va ocórrer amb la candidatura unitària liderada per Quim Arrufat el 2016, aquest cop els moviments a favor d'una sola llista no han reeixit i n'hi haurà dues que s'enfrontaran. La més propera a Poble Lliure s'ha batejat com a "Des de baix fem créixer la unitat popular" i té en els primers llocs Núria Alcaraz i l'exdiputat Albert Botran, per bé que també en formen part Aina Delgado -portaveu d'En Peu de Pau-, Pilar Castillejo -primera tinent d'alcalde de Ripollet i exdiputada-, José Téllez -tinent d'alcalde a Badalona- o, entre els suplents, l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo.

La candidatura a què previsiblement donaran suport els militants d'Endavant -malgrat que és més oberta- és "Som llavor, construïm unitat popular", liderada per les exdiputades Eulàlia Reguant -ara regidora a Barcelona- i Mireia Vehí, i incorpora igualment la regidora a Tarragona Laia Estrada o els exdiputats Joan Garriga i -com a suplent- Benet Salellas. Com a candidats individuals, s'han presentat cinc militants, entre els quals l'exdiputada Mireia Boya i el regidor a Girona i diputat provincial Lluc Salellas.

5- S'ha fet campanya?

Que la renovació del secretariat no hagi anat acompanyat d'actes i debats públics com les primàries del PSOE -per posar un exemple- no implica que no hi hagi hagut campanya. De fet, aquesta va tenir lloc entre el 19 de gener i divendres passat i va constar d'un enviament de correus presentant les propostes de cada candidatura a la militància -el mateix nombre de mails, enviats centralitzadament i conjuntament- i sis actes territorialitzats en què representants de les candidatures -també les individuals- es presentaven i responien les preguntes del públic. Tot i això, es tractava d'actes reservats a la militància de la CUP, un dels quals es va poder veure per internet per part de la militància del País Valencià i les Illes Balears, on no se'n va celebrar cap. És la via triada per facilitar el debat sense convertir la campanya en el que segons ells seria un show mediàtic obert.