El nou fiscal en cap assumeix el càrrec amb una advertència: «No hi ha justícia sense legalitat»

Francisco Bañeres avisa, durant la seva presa de possessió, que "atacar" la Constitució implica "incertesa, desassossec i retrocés en les relacions socials" | Sánchez Melgar assegura que "l'alegria i la convivència" sempre tornen en un to volgudament conciliador

La presa de possessió dels dos nous fiscals en cap de Catalunya i Barcelona
La presa de possessió dels dos nous fiscals en cap de Catalunya i Barcelona | ACN
12 de febrer del 2018
Actualitzat el 13 de febrer a les 9:54h
Francisco Bañeres ja és el nou fiscal superior de Catalunya. Ha pres possessió del su càrrec en substitució de José María Romero de Tejada, que va morir el passat 27 de novembre per una infecció pulmonar, i ho ha fet amb un discurs d'aferrissada defensa de la Constitució espanyola. "No existeix justícia sense legalitat", ha afirmat durant l'acte celebrat al Palau de la Justícia.

Sense nomenar directament el procés sobiranista català, Bañeres ha advertit que la Constitució no pot ser entesa només com "límit" sinó també com a símbol de "progrés" perquè "atacar-la" implica "incertesa, desassosec i retrocés en les relacions socials". Del discurs del nou fiscal superior ha destacat també el fet que inclogués "l'ús delictiu de les xarxes de comunicació" en el llistat de delictes a combatre i el seu compromís d'una aplicació de les noves tecnologies per part de la fiscalia que considera "inajornable". Bañeres s'ha erigit en partidari de les "solucions consensuades" i ha reivindicat que paraules com "reinserció o mediació" ja no són estranyes en el procediment penal. 

Que l'exercici de la fiscalia passa per un moment de màxima complexitat a Catalunya ha estat una referència constant en l'acte en el qual també Concepción Talón ha pres el relleu a Ana Maria Magaldi com a fiscal en cap de Barcelona i que ha estat presidit pel Fiscal General de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos.

"Sereu permanentment observats"

"El moment que ens està tocant viure a Catalunya assegura que el vostre acompliment no serà plàcid i que sereu permanentment observats en les vostres decisions", ha assegurat Barrientos adreçant-se als dos fiscals. També Talón, que ha lloat la seva predecessora -que va guanyar notorietat per la seva bel·ligerància contra el procés sobiranista- ha assegurat durant el seu discurs que és conscient que una part dels poders públics i de la ciutadania "rebutgen"la tasca de la fiscalia en aquests moments.

Discret a estat Sánchez Melgar, que ha conclòs l'acte evitant referències polèmiques a la situació judicial sobre el procés sobiranista i que ha utilitzat un to volgudament conciliador. S'ha limitat a dir que "l'alegria i la convivència sempre tornen", una frase que ha pronunciat després de recordar l'atemptat gihadista de la Rambla que va patir Barcelona fa mig any, i a desitjar èxit als nous fiscals en el "moment històric" en què els ha tocat assumir el càrrec.
 

El nou fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres Foto: ACN