Els policies de l'1-O convidats a Múrcia s'exposen a penes de presó si accepten l'oferta

L'article 422 del Codi Penal prohibeix els funcionaris acceptar regals oferts "en consideració al seu càrrec o funció"

10 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:09h

Agents de la Policia Nacional davant la comissaria de Via Laietana Foto: Guillem Pascual Molina


La proposta de convidar als hotels murcians de la companyia Hostetur els policies espanyols que van participar a l'1-O va en contra del Codi Penal. Segons ha explicat el catedràtic de Dret Constitucional, Joan Queralt, l'article 422 apunta que el funcionari que accepti regals en consideració al seu càrrec o funció incorrerà "en pena de presó de sis mesos a un any" i suspensió de treball d'un a tres anys.

Queralt ha explicat a TV3 (a partir del minut 49) que la proposta de l'empresa hotelera xoca contra la legalitat, alhora que ha indicat que es podria presentar una querella per "suborn impropi". Queralt també recorda que l'oferta de l'empresa ha estat patrocinada per la delegació del govern espanyol, i declara que aquesta qüestió és diferent a la imposició de medalles, que es fan com a reconeixement per la tasca feta i no com a premi que, en aquest cas, arriba d'una organisme privat.

Article 422 del Codi Penal

La autoridad o funcionario público que, en provecho propio o de un tercero, admitiera, por sí o por persona interpuesta, dádiva o regalo que le fueren ofrecidos en consideración a su cargo o función, incurrirá en la pena de prisión de seis meses a un año y suspensión de empleo y cargo público de uno a tres años.