La Moncloa urgeix Torrent a proposar un altre candidat perquè Catalunya deixi de fer el «ridícul»

El portaveu Íñigo Méndez de Vigo considera "de sentit comú" que es proclami president de la Generalitat un dirigent que no sigui Puigdemont

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Ménde de Vigo, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Ménde de Vigo, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá | ACN
09 de febrer del 2018
Actualitzat a les 15:16h
El govern espanyol urgeix el president del Parlament, Roger Torrent, a iniciar una nova ronda de consultes amb els grups parlamentaris per trobar un candidat alternatiu a Carles Puigdemont per presidir la Generalitat que eviti que Catalunya segueixi fent el "ridícul". Un cop els lletrats del Parlament ja s'han pronunciat i han considerat congelat el calendari, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha insistit que és "de sentit comú" que, seguint el marc fixat pel Tribunal Constitucional, es faciliti una investidura presencial i que, en cas de tractar-se d'un dirigent encausat, tingui un "consentiment" judicial. 

"Una persona fugida de la justícia és impossible que sigui president", ha subratllat Méndez de Vigo, que ha recordat que el president de la Generalitat és "la màxima autoritat de l'Estat a la comunitat autònoma". Tot i que ha admès que no coneix la lletra petita de l'informe dels lletrats, sí ha instat el president del Parlament a fer ús de les vies que els juristes recomanen per activar el compte enrere de dos mesos per a una investidura.

"Sense opinió" sobre Artadi

Preguntat directament sobre la possibilitat que la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, fos la candidata alternativa a Puigdemont, el portaveu de l'executiu de Rajoy ha afirmat que no té "opinió sobre ella" perquè no la coneix ni hi ha parlat mai. En tot cas, ha assegurat que és responsabilitat dels grups parlamentaris catalans la tria d'un nou candidat. 

Segons Méndez de Vigo, un intent de proclamar un "candidat simbòlic" és una "pirueta sense base legal i jurídica" que acabaria "pertorbant la credibilitat" de les institucions catalanes. És per això que ha instat l'independentisme a "deixar de fer burla i el ridícul". 

El portaveu del govern de Rajoy s'ho ha fet venir bé per seguir parlant de Catalunya quan ha estat preguntat sobre la proposta de reforma estatutària a Euskadi. Ha insistit que qualsevol reforma ha d'acomodar-se a la "doctrina" fixada pel Constitucional. "Si haguéssim fet això a tot arreu ens haguéssim estalviat molts disgustos", ha deixat anar. Ha afegit que en els 15 mesos que porta com a portaveu ha insistit en què "dialogar, entendre's, comprendre's i escoltar-se és bo" i allò que no val és "la unilateralitat". Com ha dit en altres ocasions, ha advertit que, si s'impulsa aquesta via unilateral, el govern "no dubtarà" en activar tots els "instruments que estan al seu abast" per frenar-la.