El govern espanyol endureix el codi penal en plena competència electoral amb Cs

L'executiu de Mariano Rajoy amplia els supòsits de la presó permanent revisable a diversos casos d'assassinats i violacions amb reincidència

09 de febrer del 2018
Actualitzat a les 22:59h

Mariano Rajoy ha iniciat una dura pugna amb Cs. Foto: @marianorajoy


El govern espanyol endureix el codi penal. La dura competència amb Ciutadans per l'hegemonia del centre dreta ha dut el Partit Popular a una estratègia de confrontació amb el partit taronja per mostrar més duresa en el codi penal. Després del consell de ministres, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha anunciat el projecte de modificació del codi penal per ampliar els supòsits de presó permanent revisable. "És la pena màxima del codi, però proporcionada a la gravetat del delicte", ha assenyalat Catalá, "i orientada a la reinserció dels culpables i la protecció dels ciutadans".   

L'executiu pretén ampliar la llista de delictes que poden ser castigats amb presó permanent revisable, que l'oposició ha qualificat de cadena perpètua camuflada. Fins ara, a l'estat espanyol només s'aplica contra vuit delictes, entre ells assassinats a mans de terroristes o crims de motivació sexual. Els nous supòsits inclosos són l'assassinat amb obstrucció de recuperació del cadàver als familiars; l'assassinat posterior al segrest; la violació en casos de reincidència i l'agressió sexual contra menors privats de llibertat, i l'assassinat utilitzant elements radioactius, infraestructures o amb incendis provocats.

El cas de Diana Quer i l'impacte que ha causat en l'opinió s'ha convertit en el principal argumentari de l'executiu per aquest canvi al codi penal. Catalá ha recordat que en la majoria d'enquestes una clara majoria de l'opinió pública dona suport -gairebé del 80%- a l'ampliació de la presó permanent revisable. Ha posat l'accent en què és un tema ben acollit per quasi totes les franges ideològiques de l'electorat.

"No hi ha electoralisme"

En diversos moments, el ministre ha recordat que es tracta d'un càstig present en la majoria de legislacions europees, també "en la França de Macron, que és un referent per alguns", ha assenyalat referint-se clarament a Albert Rivera. Rafael Catalá ha rebutjat que la modificació del codi pena per endurir-lo obeeixi a cap interès polític: "No hi ha electoralisme en aquesta mesura perquè no hi ha convocatòria electoral en l'horitzó". Però el govern espanyol afronta amb neguit l'ascens de Ciutadans a les enquestes. Avui mateix, un sondeig de Metroscopia per al diari El País mostrava un Ciutadans guanyant les eleccions generals amb un 28% dels vots i superant un PP que obtindria un 21%.