Berga i Canet s'alien per atraure turisme i ofereixen vacances gratis

Els dos municipis busquen cridar visitants de l'àrea metropolitana de Barcelona

08 de febrer del 2018
Actualitzat a les 11:46h
Berga des del santuari de Queralt
Berga des del santuari de Queralt | Wikicommons
Berga (el Berguedà) i Canet de Mar (el Maresme) tenen clar que volen transformar i potenciar el seu aspecte turístic. Per això, i amb l'objectiu d'atraure el perfil de visitant principal, aquelles persones vingudes de l'àrea metropolitana de Barcelona, s'han aliat, en una campanya d'atracció de visitants a través de la qual, tota aquella despesa que es faci durant una setmana concreta a Berga o Canet, es tindrà totalment gratuïta durant una altra a la contrària. D'aquesta manera, i amb la col·laboració d'establiments hotelers i de restauració, els dos municipis ofereixen un tracte de vacances gratuïtes als seus visitants, en dues de les èpoques de l'any més fluixes turísticament.

Segons ha explicat en una roda de premsa el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, la campanya Esplèndid busca dinamitzar dues de les setmanes amb menys ocupació de l'any, per desestacionalitzar turísticament les dues zones, i solucionar el "problema" de les temporades baixes. En aquest cas, doncs, ha afegit la regidora de la mateixa àrea de Canet, Coia Tenas, l'objectiu és "omplir llits i omplir cadires", donant vida als dos pobles durant la setmana del 26 de febrer al 3 de març, i del 12 al 18 de novembre. Així, ha precisat, la campanya també pot ser molt útil per a la gent de la mateixa comarca i ciutat, que pot fer despesa durant el febrer, i recuperar-ho, gratuïtament, amb despesa a l'altra ciutat el mes de novembre.

D'aquesta manera, ha afegit Ribera, s'intenta que les cotes d'ocupació durant aquestes dues setmanes siguin "properes al ple", i uns caps de setmana que habitualment són "tristos, sòrdids i buits", adoptin "moviment, color, activitat i s'omplin de gent de fora". El públic potencial de Berga i Canet, ha afirmat, és la gent propera a l'àrea metropolitana, ja que amb poca estona pot tornar a casa, i en aquest punt es fomenta una oferta de dos caps de setmana "totalment diferents".

Funcionament de l'aliança

Totes les persones que arribin a Berga o Canet durant aquesta setmana de febrer, podran adreçar-se a l'oficina de turisme o al seu hotel, on se'ls donarà una targeta, on aniran acumulant tota la despesa que realitzin. L'import final que hauran gastat, per altra banda, és el que podran gastar, gratuïtament, a l'altre municipi, el mes de novembre. Així, ha assegurat Ribera, "Berga et convidarà a Canet, o Canet a Berga".
 

Els regidors de Promoció Econòmica de Berga i Canet de Mar presenten la campanya turística Esplèndid. Foto: Aida Morales


Aquesta campanya, ha indicat la regidora, ha tingut un cost zero per als ajuntaments, i en el seu conjunt s'ha pogut portar a terme gràcies a la col·laboració i complicitat dels establiments comercials i hotelers, que han rebut amb bons ulls aquesta iniciativa. A Berga, gairebé tots els hotels de la ciutat s'hi han implicat, així com el 55% dels establiments de restauració. A més, també es podrà fer despesa en alguns establiments comercials específics adherits a la campanya.

Pel que fa al cap de setmana, tant Berga com Canet comptaran amb una programació especial d'actes i activitats, amb el suport de diferents entitats dels municipis, que organitzaran visites guiades, concerts, teatre o recitals de poesia, entre altres, i també hi haurà entrades gratuïtes als museus.

Mar i muntanya

"Canet és un poble una mica estrany", ha declarat Tenas. "És a la marina", ha especificat, però el turisme no va ser una de les seves activitats principals, sinó que va viure molt del tèxtil. Allà, ha precisat, hi ha un patrimoni arquitectònic important, que es complementa amb l'oferta cultural de Berga. Si bé a la capital del Berguedà es pot gaudir de la muntanya i de la Patum, a Canet hi ha diferents elements modernistes de Domènech i Montaner, Domènech i Roura o Puig i Cadafalch.

En aquest punt, ha dit, "són dos pobles totalment diferents quant a filosofia, però no en casuística i indústria" i, tal com ha destacat, "és interessant intentar fer sinergies i complicitats" que enriqueixin la seva descoberta. A Canet, un municipi que no arriba als 15.000 habitants, hi ha 174 habitatges d'ús turístic amb més de 700 llits, a banda d'hotels, cases de colònies i càmpings.

La campanya, però, han precisat els regidors, és limitada, i malgrat que encara no han concretat quantes targetes s'entregaran, han remarcat que hi haurà un nombre limitat d'aquestes, per tal de poder garantir l'allotjament i el bon servei de tothom.
 

Presentació de la campanya turística Esplèndid. Foto: Aida Morales