Els acampats a plaça Catalunya resisteixen malgrat la pressió policial

Asseguren que no marxaran fins que no rebin una ordre ferma de desallotjament que, ara per ara, encara no ha arribat

Acampada a la plaça de Catalunya de Barcelona per reivindicar la República.
Acampada a la plaça de Catalunya de Barcelona per reivindicar la República. | Adrià Costa
07 de febrer del 2018
Actualitzat a les 18:40h
L'acampada per reivindicar la implementació de la República i el respecte als resultats de les eleccions del 21-D continua en peu. Des de dimarts de la setmana passada, coincidint amb l'ajornament del ple d'investidura per part de Roger Torrent, una quinzena de persones dormen en tendes de campanya a la plaça de Catalunya de Barcelona. I, ara per ara, no tenen previst marxar-hi.

Malgrat que els Mossos els van intentar desallotjar aquest dimarts al matí, els activistes argumenten que no hi ha cap ordre oficial que els obligui a marxar i, per tant, fins que no hi sigui, s'hi quedaran. "No tenim pensat moure'ns, no ens podem fer enrere, i encara menys si no hi ha res ferm que ens ho mani", explica a NacióDigital la Carol, una participant que porta ja vuit nits dormint al ras en l'emblemàtica plaça del centre de la capital catalana.

Una patrulla de la policia catalana va identificar gairebé a tots els participants de l'acampada, que en un primer moment van optar per seguir els consells dels agents i van decidir desmuntar la paradeta -o, almenys, això semblava-. El moviment organitzatiu que hi ha darrere la iniciativa, definida com a "popular desvinculat de cap entitat o personatge públic", emula el modus operandi dels CDR i pren les decisions rellevants en assemblees.
 

Una participant de l'acampada consulta el mòbil al costat d'una careta de Puigdemont. Foto: Adrià Costa


Aquest dimarts, doncs, poc després de parlar amb els Mossos, van reunir-se i finalment es va imposar la idea de resistir a la plaça i no desallotjar el campament -format per una desena de tendes de campanya, un ampli reguitzell d'estelades i pancartes pels presos polítics, i un parell de carpes cedides per l'ANC que sí que van preferir desmuntar-.

Respondre preguntes dels turistes, el pa de cada dia

Un altre dels acampats -el més jove del grup- detalla a NacióDigital que passen bona part del dia responent les preguntes dels turistes curiosos, els quals es mostren molt interessats per conèixer com avança les aspiracions dels independentistes i els qüestionen sobre "qui són aquests quatre -en referència a Sànchez, Cuixart, Forn i Junqueras- que teniu aquí penjats en pancartes?".

La Carol detalla que la "clau" està en la col·laboració ciutadana. Darrere una pancarta tenen apilats una desena de tetrabrics de caldo i acumulen caixes i caixes de dolços i pastissos. Tot prové de veïns de la zona que els hi porten per solidaritat. "És la seva manera de col·laborar. Hi ha gent que no pot dormir cada dia aquí, però està implicada en la causa i ens dona suport d'aquesta manera", explica la participant. "No morirem de gana, no!", bromeja.

Aquest dimecres el cel els ha somrigut, però ja acumulen més dies de pluja que de sol i bon temps des que van instal·lar les tendes de campanya el passat 30 de gener. Les previsions més immediates, de fet, no són massa més optimistes. El Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat avui que s'acosta un nou episodi amb nevades a cotes molt baixes (sense descartar el nivell del mar) a sota el braç. "I què? Que plogui, que nevi... que faci el que vulgui, que nosaltres aquí seguirem!", remarca la Carol ben convençuda.
 

La guitarra d'un dels acampats a la plaça de Catalunya de Barcelona. Foto: Adrià Costa

Arxivat a