Fachin lidera un «think tank» de l'esquerra alternativa per mantenir la unitat de l'1-O

Som Alternativa es constitueix com a associació i inicia un debat territorial per sumar els quadres que han estripat el carnet de Podem en els darrers mesos

07 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:33h

Albano Dante Fachin, amb Maria Sirvent i Carles Riera, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


L'exlíder de Podem Catalunya Albano Dante Fachin segueix fent mans i mànigues perquè Som Alternativa, la plataforma que va crear just després de la seva traumàtica sortida del partit lila, es consolidi com una mena de think tank de l'esquerra alternativa. Després d'haver participat en mítings d'ERC i de la CUP i d'haver-se implicat en la creació de la Plataforma per la República, Som Alternativa s'ha constituït formalment com a associació amb l'objectiu de ser un espai de "reflexió" del moviment sobiranista que es va visualitzar al carrer l'1-O i el 3-O.

"Iniciem una nova etapa de treball com a grup de reflexió, discussió i elaboració d’idees i propostes que contribueixin a aprofundir en el procés de recuperació de sobiranies emprès per la societat catalana", expliquen en un comunicat. L'associació està integrada, bàsicament, per exdirigents de Podem com Fachin o l'exdiputada Àngels Martínez, Pablo Daglio, Paulino Gracia, Laura Haba, Isabel Mateos, Montse Morón, Vicent Pruñonosa i Albert Urrutia. També en forma part la diputada al Congrés d'En Comú Podem Marta Sibina, que abans del 21-D va anunciat que no faria campanya per Catalunya en Comú-Podem, candidatura encapçalada per Xavier Domènech.

Com a punt de partida, Som Alternativa ha elaborat un document polític titulat Catalunya: horitzons compartits que sotmetrà a debat territorial durant el mes de febrer intentant sumar a tots els quadres territorials que en els darrers mesos han estripat el carnet de Podem Catalunya. El document recull el posicionament polític al qual Pablo Iglesias es va aferrar per forçar la dimissió de Fachin el passat 5 de novembre en considerar que buscava una aliança amb l'independentisme, malgrat que les discrepàncies de fons se situaven al mes d'abril, quan l'exlíder de Podem Catalunya es va negar a confluir amb els "comuns".

Els objectius de l'associació

"La base de qualsevol acció política de futur ha de ser allò que vam fer com a poble l’1-O", reivindiquen des de Som Alternativa. Afegeixen que és necessari que "independentistes i no independentistes" treballin plegats per "defensar la democràcia davant els atacs del bloc del 155". 

"Fer efectiu l'impuls republicà" exhibit l'1-O és un dels principals objectius de l'associació encapçalada pels exdirgents de Podem. També "teixir ponts i construir majories socials àmplies" arreu de Catalunya per aprofundir "en la lluita per recuperar totes les sobiranies que des de fa dècades se li manlleven als ciutadans des de Madrid, des de Brussel·les i des de les instàncies financeres internacionals".

Des de Som Alternativa també volen coordinar-se amb altres organitzacions de caràcter social "compromeses amb la sobirania dels pobles i amb la construcció d'un país just i igualitari", així com teixir aliances municipalistes.