El jutge de l'1-O cita a declarar Santi Vidal i Viver Pi-Sunyer

Els investigats hauran de personar-se el dimecres 14 de febrer

07 de febrer del 2018
Actualitzat a les 18:34h

Santi Vidal, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


El jutge que investiga l'1-O ha citat a declarar l'exsenador d'ERC Santi Vidal i l'expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer. Els investigats hauran de personar-se al jutjat d'instrucció 13 de Barcelona el proper 14 de febrer, a les 16 i 17 h respectivament. 

Es tracta de la causa que es va obrir inicialment per les declaracions de l'exjutge Vidal sobre el suposat ús irregular de les dades fiscals dels catalans que una auditoria de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat) va desmentir poc després. La instrucció va donar peu a investigar més endavant els preparatius del referèndum i en la qual es va emmarcar el macrooperatiu policial del 20 de setembre -l'anomenada operació "Anubis"- que es va saldar amb catorze detinguts -entre les quals hi havia el secretari general de Vicepresidència, Josep Maria Jové, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó-, vint investigats i 41 escorcolls.  

La instrucció de la causa que afecta una trentena de persones investigades pels suposats delictes de revelació de secret, malversació, desobediència i prevaricació, entre altres, es va practicar inicialment sota secret de sumari, un fet que va aixecar sospites a l'executiu català que va arribar a denunciar públicament que la causa havia sobrepassat l'objecte d'investigació i que estava servint per frenar el referèndum. 

El titular del jutjat d'instrucció número 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha fixat les primeres declaracions per aquesta setmana, quan es compleix gairebé un any de l'inici de la instrucció. Els primers en declarar seran Jordi Cabrafiga Macias, excap del gabinet de Governació i actual dirigent de JuntsxCat; Lluís Domingo Anaya, adscrit a Governació, i els directors i treballadors del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Valentín Arroyo, José María Reig i Antonio Jesús Vargas. Tots ells ho faran diumenge.