Millet i Montull entren a la presó

Els dos saquejadors confessos del Palau de la Música ingressen a Brians 1 vuit anys i mig després de l'esclat del cas | L'Audiència de Barcelona ha ordenat el seu empresonament en considerar que hi ha "evident risc de fuga" i que “ni l'edat ni l'estat de salut d'ambdós són raons" per mantenir-los en llibertat

Millet i Montull han entrat a Brians 1, a Sant Esteve de Sesrovires, en ambulància
Millet i Montull han entrat a Brians 1, a Sant Esteve de Sesrovires, en ambulància | ACN
05 de febrer del 2018
Actualitzat el 06 de febrer a les 10:15h
Vuit anys i mig després de l'esclat del cas Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull han entrat a la presó. La imatge de l'ambulància i les furgones dels Mossos que els ha traslladat des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a Brians 1, a Sant Esteve de Sesrovires, és el colofó d'un cas, el del Palau de la Música, que va posar punt i final a l'oasi català quan va esclatar l'any 2009. Dues xifres quedaran per sempre enregistrades a les retines del país: almenys 30 milions d'espoli, i el 3% (4%, segons la sentència) de les comissions il·legals que CDC va cobrar de Ferrovial a través de la institució cultural i per les quals ha d'abonar 6,6 milions d'euros per tràfic d'influències. 

L'Audiència Nacional ha pres la decisió d'enviar a presó provisional immediata i sense fiança els dos saquejadors confessos del Palau en considerar que hi havia "evident risc de fuga". El resultat de la deliberació ha estat contra pronòstic. Primer perquè ni tan sols es preveia que el tribunal sentenciador resolgués aquest dilluns les mesures cautelars demanades per la Fiscalia Anticorrupció. I després perquè l'estampa de l'entrada a la presó de Millet i Montull era possible però considerada poc probable fins i tot pels mateixos condemnats i les seves defenses. Almenys fins que la sentència, que els condemna a nou anys i vuit mesos de presó i set anys i cinc mesos, respectivament, fos ferma.

Fins ara, només havien estat 13 dies a la presó

Tràfic d'influències, blanqueig de capitals, apropiació indeguda, falsedat documental i frau fiscal són els delictes que recauen sobre les espatlles dels dos exresponsables del Palau de la Música. Malgrat tot, fins ara només havien passat 13 dies a la presó. Va ser l'any 2010, però no pel saqueig del Palau i el finançament il·legal de CDC, sinó pel cas de la construcció de l'hotel de luxe al costat de la institució cultural. 

En el cas de Gemma Montull i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, el tribunal de l'Audiència de Barcelona ha decidit que segueixin en llibertat provisional, la retirada del passaport, prohibició de sortir del país i personar-se un cop al mes als jutjats. Montull ja tenia, de fet, aquestes mesures cautelars mentre que Osàcar, condemnat a quatre anys i cinc mesos de presó, no en tenia fins ara.

Una interlocutòria dura amb els arguments de les defenses

Ni la referència al seu estat de salut ni l'"arrelament" invocat per les defenses ni el fet que hagin complert amb totes les citacions judicials han evitat que l'Audiència de Barcelona hagi acceptat els arguments de la Fiscalia tot concloent que sí que hi havia risc de fuga. La interlocutòria resol que "ni l'edat ni l'estat de salut d'ambdós" són motius per estalviar-se l'empresonament i, per tant, estaran a Brians 1 durant el temps de resolució dels recursos de cassació que les seves defenses presentaran al Tribunal Suprem.

​La interlocutòria del tribunal ha estat tota una plantofada als arguments de les defenses. L'advocat de Millet, Abraham Castro, havia assenyalat que el seu client tenia problemes de mobilitat i necessitava una cadira de rodes per desplaçar-se. "Com no posi un turbo a la cadira de rodes no sé com fugirà", ha insistit tot afegint que tampoc té "ni un cèntim" per marxar del país. També ha al·legat que porta "pràcticament nou anys sense sortir de casa".

"No podem descartar que disposi d'altres béns o diners a l'estranger que no hagin pogut ser localitzats i que facilitarien la seva fugida"

El tribunal, però, ha reblat que no considerava que hi hagués "prou arrelament". Primer, per la magnitud de la pena de presó al qual està condemnat, però també perquè té dues filles que viuen a l'estranger. A més, ha recordat que el patrimoni embargat a l'expresident del Palau no cobreix l'import de les multes imposades i que part d'aquest va ser localitzat a l'estranger. "No podem descartar que disposi d'altres béns o diners a l'estranger que no hagin pogut ser localitzats i que facilitarien la seva fugida", diu la interlocutòria. 

Sobre les circumstàncies mèdiques al·legades i l'edat del condemnat, 82 anys, la jutge no considera que hagin de ser valorades "en sentit positiu ni negatiu" per determinar si hi ha o no risc de fuga. De fet, ha advertit que des de la celebració del judici no s'ha produït cap canvi en la seva condició de salut. "Tampoc serien un obstacle per a una possible fugida ni per poder romandre ingressat en presó on se li podrien dispensar tots els tractaments mèdics que precisi", estableix la interlocutòria. A més, si bé la defensa ha al·legat també que Millet viu amb la seva dona i un fill que té una discapacitat mental, el tribunal li recorda que aquest fill ja el tenia quan va cometre els delictes.

La "decepció" dels Montull    

Pel que fa a Montull, el tribunal de l'Audiència de Barcelona també ha conclòs que hi ha risc de fuga per falta d'arrelament i perquè precisament la seva filla, Gemma Montull, també ha estat condemnada en el mateix procediment a quatre anys i mig de presó malgrat el seu intent de pactar amb la Fiscalia per obtenir una rebaixa de la condemna que li garantís la llibertat. La sentència considera que el seu paper va ser indispensable per a la comissió dels delictes. 

Com en el cas de Millet, la interlocutòria recorda que el patrimoni que ha posat a disposició del tribunal i que està embargat no cobreix "ni mínimament" l'import de les responsabilitats civils i les multes imposades. A més, també planteja que Montull "podria haver ocultat altes quantitats" de diners de les quals es va apropiar i que els tingui a l'estranger o en comptes "a nom de tercers" i no hagin pogut estar localitzats, unes quantitats que "facilitarien la seva fugida".

L'advocat dels Montull, Jorge Navarro, ha titllat de "desafortunada" la decisió del tribunal, que considera que es tracta d'una "pena anticipada" que s'imposa per "pressió de l'entorn". "Entrava dins del possible però era altament improbable", ha afirmat a les portes del TSJC. Navarro ha explicat que tant Jordi com Gemma Montull estan "molt afectats i decebuts". També la germana de Fèlix Millet, Pat Millet, ha assegurat en declaracions a RAC 1 que creu que l'expresident del Palau "no durarà molt" a la presó perquè necessita "que li facin tot". 

 

Jordi i Gemma Montull i Fèlix Millet en segon pla, arribant aquest dilluns al TSJC Foto: ACN


La FAVB s'havia oposat a la presó preventiva

Una de les imatges paradoxals de la jornada ha estat la de l'acusació popular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns oposant-se a la presó preventiva demanada per la Fiscalia. No perquè consideressin que Millet i Montull no havien d'anar a presó, sinó per assenyalar que el ministeri públic no va demanar aquesta mesura cautelar durant la fase d'instrucció i, en canvi, sí l'ha demanat ara quan considera que no s'han aportat elements nous que la justifiquin. L'advocacia de l'Estat i la Fundació del Palau sí s'havien adherit a la petició del fiscal i el Consorci, navegant en l'ambigüitat, ni s'hi havia oposat ni s'hi havia sumat.