Dimiteix el director de Turisme de Barcelona després dels resultats d'una auditoria

Jordi William Carnes va carregar a la targeta despeses sense justificar "adequadament", i l'organisme defensa "l'honorabilitat" del també exconseller i que deixa el càrrec per nous reptes

Redacció
05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 22:48h

Jordi William Carnes, en una imatge d'arxiu Foto: ACN


El director de Turisme de Barcelona, Jordi William Carnes, ha presentat la seva dimissió, després d'una auditoria interna encarregada pel govern municipal i realitzada pels serveis d'Intervenció de l'Ajuntament de Barcelona. William Carnes havia estat conseller del tripartit de la Generalitat, i un dels homes forts de Jordi Hereu quan era alcalde de la ciutat.

Els resultats de l'auditoria es van posar en coneixement del president del comitè executiu, Joan Gaspart, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, i el mateix William Carnes. Tot apunta que hi hauria presumptes irregularitats que han contribuït a fer que Carnes deixi la direcció. Segons ha avançat El Periódico, es tracta de nombroses despeses sense justificar amb la Visa de l'entitat.

El consorci Turisme de Barcelona ha encarregat un informe sobre les despeses sense justificar que ha detectat l'auditoria municipal, i Gaspart ha defensat l'"honorabilitat" del fins ara director general. Ha garantit en declaracions als mitjans que la dimissió de Carnes no es deu a l'auditoria, sinó a "nous reptes professionals", i que ja preveia fer-ho fa mesos.

"Estic segur que no hi ha res que s'hagi fet de forma fraudulenta", ha assegurat en relació al consorci, format per l'Ajuntament, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció.

Impulsar millores en el control intern

Ha remarcat que l'auditoria no conclou que va haver-hi irregularitats, sinó que es van carregar a la targeta de crèdit de Carnes despeses que després no es van justificar adequadament, per la qual cosa ha apostat per impulsar millores en el control intern, ha assenyalat al costat del regidor de Turisme, Agustí Colom.

Després d'una sessió extraordinària del comitè executiu del consorci, Colom ha assenyalat que l'auditoria, elaborada sobre la base d'un mes del 2016 com a mostra, assenyala deficiències que han d'esmenar-se però que no s'ha de "presumir de cap tipus d'irregularitat", i ha remarcat que no qüestionen l'honorabilitat de Carnes, que ja havia plantejat mesos abans dimitir.

Preguntat pels mitjans, ha detallat que l'informe que encarregaran cobrirà tots els anys que no hagin prescrit, que habitualment són quatre –Carnes va assumir el càrrec el 2014-, i ha advocat per revertir les deficiències de control intern, conèixer l'abast d'aquestes despeses i, "si de l'informe es desprèn alguna irregularitat, actuar".

Nou director per concurs obert

El regidor ha explicat que el consorci impulsarà un procediment obert amb concurrència i publicitat per "disposar del millor candidat" per substituir Carnes com a director general del consorci.

Gaspart ha insistit que no és correcte vincular l'auditoria amb la decisió de Carnes, i ha assegurat que ha demanat "factura per factura, per demostrar el més aviat possible que no hi ha hagut cap actuació que es pugui considerar incorrecta" i no fora en benefici de Turisme de Barcelona.

El PDECat i ERC demanen explicacions

Des de l'oposició municipal, la portaveu adjunta del PDECat, Sònia Recasens, ha reclamat màxima transparència i que s'arribi "fins al final" en l'aclariment de les possibles irregularitats, i espera que el govern d'Ada Colau no aprofiti per qüestionar el model de col·laboració publicoprivat a Turisme de Barcelona.

ERC també ha exigit "màxima transparència i anar fins al fons" després de la dimissió de William Carnes. El partit ha garantit en un comunicat que, si és necessari, no dubtarà "a emprendre accions per defensar els interessos de la ciutat", i el líder municipal republicà, Alfred Bosch, ha assegurat que analitzaran amb lupa el cas.
Arxivat a