Catalunya Ràdio guanya el V Premi Martí Gasull

L'emissora pública –"la bandera de la llibertat d'expressió", tal com l'ha definit Carles Puigdemont– s'ha imposat als Cinemes Texas o l'Escola La Masia | "En aquests moments, els mitjans de comunicació del país estan amenaçats", ha afirmat Roger Torrent, president del Parlament

Saül Gordillo recull el premi Martí Gasull per a Catalunya Ràdio
Saül Gordillo recull el premi Martí Gasull per a Catalunya Ràdio | Mariona Batllés
05 de febrer del 2018
Catalunya Ràdio ha estat la vencedora de la votació popular del cinquè premi Martí Gasull i Roig. Tal com ha destacat l'entitat, l'emissora pública catalana és "un exemple de la determinació per construir un espai català de comunicació i per haver creat un imaginari radiofònic propi". Catalunya Ràdio s'ha imposat als Cinemes Texas i a l'Escola La Masia.

L'acte també ha comptat amb la intervenció de Carles Puigdemont, que ha estat present al Teatre Poliorama per mitjà d'un missatge enregistrat per videoconferència. Des de Brussel·les, ha felicitat tots els finalistes i ha assegurat que Catalunya Ràdio és "la bandera de la llibertat d'expressió". "La catalanitat sempre ha anat al costat de la defensa de la democràcia, en contrast amb la penosa decadència del sistema mediàtic espanyol". En aquest sentit, ha qualificat Catalunya Ràdio d'"oasi".

Roger Torrent: "No defalliu"
 
Prèviament, l'acte ha començat amb crits de "llibertat", en homenatge a les persones que "no hi són", i amb el parlament de Roger Torrent, el president del Parlament de Catalunya. "En aquests moments, els mitjans de comunicació del país estan amenaçats. El 155 afecta directament als mitjans públics, a l'escola, a la cultura, i a la llengua", ha assegurat.
 
Torrent també ha parafrasejat el propi Martí Gasull –"cal treballar no només per la llengua, sinó per la democràcia i els drets ciutadans"– i ha afirmat que "l'estat de dret està en risc, per un govern legítim a l'exili i per uns presos polítics en ple segle XXI a Europa", i ha acabat la seva intervenció assegurant que "nosaltres complirem allò pel qual ens heu votat, però us demanem a vosaltres que no defalliu".
 

Moment de la videoconferència de Carles Puigdemont Foto: Mariona Batllés


Carme Forcadell: "No hi som tots"

"Avui, no hi som tots: ens falten els de Brussel·les, els d'Estremera i els de Soto del Real. Vull que sàpiguen que els volem a casa i que no oblidarem ni el seu patiment ni el de les seves famílies". Així ha començat la seva intervenció Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, just abans de donar pas a Josep Ruaix, el guanyador del premi honorífic. Ruaix, al seu torn, ha assegurat que "cal no abandonar mai ni la tasca, ni l'esperança, un desig molt adient per temps convulsos com els que vivim".

Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, ha posat veu al clam de la sobirania catalana, enmig d'aplaudiments del públic assistent: "Demano als nostres governants que siguin prou hàbils, astuts i tenaços per tirar el país endavant i per fer efectiva la voluntat d'un poble. Al darrere teniu un poble que no fallarà, i ho ha demostrat", ha reblat.

Actualment, els premis tenen dues modalitats: el Premi Martí Gasull i Roig i el Premi Especial del Jurat. El primer s'atorga per votació popular a una persona física o jurídica que per l'exemplaritat de la seva tasca en defensa de la llengua catalana hagi contribuït de manera notable a la millora de la seva situació en l'àmbit lingüístic català. El segon és honorífic i és concedit a persones que s'hagin distingit per la seva trajectòria. Enguany, ha recaigut en Josep Ruaix.
 

Pla mig del sacerdot, gramàtic i escriptor Josep Ruaix Foto: ACN


Josep Ruaix, II Premi Especial del Jurat

El segon Premi Especial del Jurat dels Premis Martí Gasull i Roig ha recaigut en el sacerdot, gramàtic i escriptor Josep Ruaix i Vinyet (Moià, 1940), per "contribuir a l'ensenyament del català durant el franquisme". El jurat, per unanimitat, destaca que ha desenvolupat tasques meritòries en el camp gramatical, de la correcció, la traducció, la supervisió i l'estudi lingüístic, i que ha facilitat l'aprenentatge de la llengua a partir de fitxes i manuals.

Ruaix veu, així, destacada la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua, amb actuacions en el camp gramatical, de la correcció, la traducció, la supervisió i l'estudi lingüístic. Algunes d'aquestes es concreten, per exemple, en el manual El català en fitxes (1968), conegut popularment com les "fitxes Ruaix", un material que va permetre l'ensenyament del català durant el franquisme. Més tard va continuar creant manuals d'èxit, com el Català fàcil (1983), que també van ajudar diverses generacions en l'aprenentatge del català.

Sobre el jurat i el premi

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig està format per personalitats de la cultura, la política i la societat catalanes. En aquesta edició participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; la mare de Martí Gasull, Pilar Roig; l'escriptor Jaume Cabré; la filòloga Rosanna Cantavella; l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; el filòleg Jordi Manent; la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; el periodista de RAC1 Joan Maria Pou; i el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo.

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 € i se li lliurarà un guardó creat especialment per l'orfebre i joier Joaquim Capdevila. Capdevila, que gaudeix de reconeixement internacional, ha dissenyat distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya o el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.