Presó immediata per a Millet i Montull

L'Audiència de Barcelona argumenta que hi ha "evident risc de fuga" i que “ni l'edat ni l'estat de salut d'ambdós són raons" per mantenir-los en llibertat | Els dos saquejadors confessos del Palau de la Música seran portats directament del TSJC a Brians 1

Un furgoneta dels Mossos i una ambulància del SEM amb Millet a dins
Un furgoneta dels Mossos i una ambulància del SEM amb Millet a dins | ACN
05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 18:55h
Presó provisional immediata i sense fiança per a Fèlix Millet i Jordi Montull, els dos saquejadors confessos del Palau de la Música i intermediaris de les comissions il·legals cobrades de Ferrovial per CDC a través de la institució. Així ho ha decidit contra tot pronòstic l'Audiència de Barcelona, que ha acceptat la petició de la Fiscalia Anticorrupció sense esperar la sentència ferma del cas Palau, que els condemna a nou anys i vuit mesos de presó i set anys i cinc mesos, respectivament. Els dos han sortit en ambulància del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en direcció a la presó de Brians 1.

El tribunal sentenciador accepta els argumenta de la Fiscalia i considera que "existeix evident risc de fuga" dels condemnats per les penes importants que recauen sobre ells. Tot i que les defenses de Millet i Montull havien al·legat el seu delicat estat de salut com un dels motius per seguir en llibertat, la interlocutòria resol que "ni l'edat ni l'estat de salut d'ambdós" són motius per estalviar-se l'empresonament. Així doncs, aniran a presó de forma provisional durant el temps de resolució dels recursos de cassació que les seves defenses presentaran al Tribunal Suprem.

En el cas de Gemma Montull i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, el tribunal de l'Audiència de Barcelona ha decidit que segueixin en llibertat provisional, la retirada del passaport, prohibició de sortir del país i personar-se un cop al mes als jutjats. Montull ja tenia, de fet, aquestes mesures cautelars mentre que Osàcar no en tenia fins ara.

Arrelament "insuficient" i possibles diners amagats a l'estranger

Tot i que l'advocat de Millet, Abraham Castro, ha assenyalat el seu estat de salut i "arrelament" a Catalunya com a arguments de pes per considerar que no hi havia risc de fuga del seu client, el tribunal no considera que hi hagi "prou arrelament". Primer, per la magnitud de la pena de presó al qual està condemnat, però també perquè té dues filles que viuen a l'estranger. A més, recorda que el patrimoni embargat a l'expresident del Palau no cobreix l'import de les multes imposades i que part d'aquest va ser localitzat a l'estranger. "No podem descartar que disposi d'altres béns o diners a l'estranger que no hagin pogut ser localitzats i que facilitarien la seva fugida", diu la interlocutòria. 

Sobre les circumstàncies mèdiques al·legades i l'edat del condemnat, la jutge no considera que hagin de ser valorades "en sentit positiu ni negatiu" per determinar si hi ha o no risc de fuga. Assegura, a més, que des de la celebració del judici no s'ha produït cap canvi en la seva condició de salut. "Tampoc serien un obstacle per a una possible fugida ni per poder romandre ingressat en presó on se li podrien dispensar tots els tractaments mèdics que precisi", estableix la interlocutòria. A més, si bé la defensa ha al·legat també que Millet viu amb la seva dona i un fill que té una discapacitat mental, el tribunal li recorda que aquest fill ja el tenia quan va cometre els delictes.    

Pel que fa a Montull, el tribunal de l'Audiència de Barcelona també conlou que hi ha risc de fuga per falta d'arrelament i perquè precisament la seva filla, Gemma Montull, també ha estat condemnada en el mateix procediment. Com en el cas de Millet, recorda que el patrimoni que ha posat a disposició del tribunal i que està embargat no cobreix "ni mínimament" l'import de les responsabilitats civils i les multes imposades. A més, també planteja que Montull "podria haver ocultat altes quantitats" de diners de les quals es va apropiar i que els tingui a l'estranger o en comptes "a nom de tercers" i no hagin pogut estar localitzats, unes quantitats que "facilitarien la seva fugida".

Els Montull, "molt afectats i decebuts"

L'advocat dels Montull, Jorge Navarro, ha titllat de "desafortunada" la decisió del tribunal, que considera que es tracta d'una “pena anticipada” que s'imposa per "pressió de l'entorn". "Entrava dins del possible però era altament improbable", ha afirmat a les portes del TSJC. Navarro ha explicat que tant Jordi com Gemma Montull estan "molt afectats i decebuts".

La FAVB s'havia oposat a la presó preventiva

Si bé l'advocacia de l'Estat i la Fundació del Palau s'havien adherit a la petició del fiscal i el Consorci ni s'hi havia oposat ni s'hi havia sumat, l'acusació popular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns s'ha oposat a la presó preventiva perquè entenia que no s'han aportat elements nous que justifiquin l'empresonament de Millet i Montull. L'advocat Àlex Solà ha recordat que la Fiscalia no va demanar ni es va acordar una mesura d'aquest tipus durant la fase d'instrucció del cas. De fet, en els quasi nou anys que fa que va esclatar el cas, Millet i Montull només van estar 13 dies en presó provisional l'any 2010, però pel cas de la construcció de l'hotel de luxe al costat del Palau.