JxCat confia en un acord per investir Puigdemont com a «president legítim»

Eduard Pujol, portaveu del grup parlamentari, evita detalls sobre les negociacions i assenyala que el centre de la política catalana passa per Brussel·les

Reunió de grup parlamentari de Junts per Catalunya
Reunió de grup parlamentari de Junts per Catalunya | ACN
05 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:37h
Eduard Pujol, Junts per Catalunya, ha estat l'encarregat d'atendre els mitjans de comunicació a mitja reunió de grup parlamentari per avaluar els propers passos de cara a la investidura. "Estem avançant cap a l'acord. Volem enviar un missatge d'esperança", ha recalcat Pujol. "Estem en la bona direcció. Trobarem l'entesa els propers dies", ha assegurat el dirigent de la candidatura de Carles Puigdemont, que ha descartat que hi hagi acords concrets en la jornada d'aquest dilluns. La idea és tornar a situar Puigdemont com a "president legítim".

Els moviments d'última hora assenyalen que una reunió de l'Assemblea de Càrrecs Electes es reuniria a Brussel·les per investir Puigdemont, mentre que al Parlament s'hi triaria un dirigent que pogués exercir efectivament el càrrec des de Catalunya. "L'acord ha de protegir la seva investidura. Les negociacions van en aquesta direcció", ha apuntat el dirigent de Junts per Catalunya.

"El centre de la política catalana passa per Brussel·les", ha assegurat Pujol, un dels diputats que ha agafat més pes des de la campanya electoral.

Reunió a Brussel·les

Els diputats de Junts per Catalunya s'han reunit aquest dilluns amb Puigdemont a Brussel·les per avaluar el nou escenari de negociacions amb ERC que es va obrir durant el cap de setmana. Els republicans, segons va explicar la setmana passada Marta Rovira, volen que la investidura sigui "efectiva" i que no comporti conseqüències penals per als membres de la mesa i els diputats que estan en llibertat provisional.

A la capital belga també s'hi han desplaçat Carles Riera i Vidal Aragonés, diputats de la CUP, per tal de conèixer de primera mà els plans del candidat a la presidència de la Generalitat. Els anticapitalistes van fer públic divendres un principi d'acord amb Junts per Catalunya i ERC sobre la investidura, però no es va signar perquè el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar el ple per manca de "garanties".

Plans B en l'horitzó

Les dificultats per situar de nou Puigdemont al capdavant de la Generalitat han fet aflorar dins de l'independentisme plans B per superar la situació. El primer nom que apareix a les travesses és el de Jordi Sànchez, número dos de Junts per Catalunya i expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Sànchez està empresonat a Soto del Real des del 16 d'octubre, de manera que també tindria problemes per governar.

Jordi Turull, conseller de la Presidència, és un altre dels noms que apareix en l'horitzó. En tot cas, però, s'està debatent una votació simbòlica del president a través d'una assemblea de càrrecs electes. Puigdemont no farà cap pas al costat fins que no tingui garantit que tindrà un reconeixement institucional.