De Gispert: «Tots sabem que Puigdemont no pot tornar a Catalunya»

L'expresidenta del Parlament i dirigent de Demòcrates dona per fet que no podrà ser president "efectiu" i avala que tingui un reconeixement simbòlic

05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:33h

Núria de Gispert, expresidenta del Parlament, en l'entrevista a La Xarxa Foto: La Xarxa


Un Govern sense dirigents encausats pel procés català i una sentència contundent: "Tots sabem que Carles Puigdemont no pot tornar a Catalunya". Aquestes són les consideracions que ha defensat aquest dilluns Núria de Gispert, expresidenta del Parlament i dirigent de Demòcrates de Catalunya, en una entrevista a La Xarxa. De Gispert ha considerat que és la millor manera de tirar endavant una legislatura en la qual caldrà "desplegar la República" sense posar-se calendaris ni terminis i deixant clar que és l'Estat qui no vol asseure's a negociar amb la Generalitat cap avenç en el procés.

De Gispert ha volgut insistir que Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya, no podrà ser "president efectiu" arran de la situació d'exili a Brussel·les. L'expresidenta del Parlament també ha considerat que el vicepresident Oriol Junqueras -a Estremera- i Jordi Sànchez, número dos de Puigdemont al 21-D i empresonat a Soto del Real des del 16 d'octubre de l'any passat, tampoc podrien ser màxims dirigents del país amb plena normalitat arran de la seva situació judicial.
 
Segons ella, Jordi Turull, conseller de la Presidència i diputat de Junts per Catalunya, seria una bona opció, malgrat que podria ser condemnat després del judici sobre el procés que hi haurà a finals d'any al Tribunal Suprem. De Gispert ha defensat la decisió de Roger Torrent, nou president del Parlament, d'ajornar la investidura, i considera que el termini per anar a noves eleccions de manera automàtica encara no corre.

L'expresidenta del Parlament ha recalcat que cal evitar l'escenari d'unes noves eleccions, que segons ella només beneficiarien el PP i el manteniment de l'article 155 de la Constitució, que teòricament només es derogarà quan hi hagi nou Govern a Catalunya. La manera d'evitar-ho, segons ella, és disposar d'un nou executiu i reconèixer de manera simbòlica Puidgemont, possiblement a través d'una proposta de resolució prèvia al debat d'investidura real, tal com va avançar NacióDigital.