La Fiscalia demana presó immediata per a Millet i Montull per risc de fuga «evident»

L'Audiència de Barcelona decidirà aquest migdia si els saquejadors confessos del Palau són privats de llibertat | El ministeri fiscal considera que l'avançada edat i la "merma física" no són arguments per evitar que siguin empresonats | Les defenses dels dos condemnats recorden l'estat de salut dels seus clients i el compliment de tots els requeriments judicials per demanar que segueixin en llibertat

Fèlix Millet arribant a la Ciutat de la Justícia.
Fèlix Millet arribant a la Ciutat de la Justícia. | Adrià Costa
05 de febrer del 2018
Actualitzat a les 15:18h
La Fiscalia demana que Fèlix Millet i Jordi Montull, els dos saquejadors confessos del Palau de la Música, ingressin ja a la presó sense fiança durant la meitat de la pena imposada. Després que el passat 15 de gener es fes pública la sentència, que els condemna a nou anys i vuit mesos de presó i set anys i mig de presó respectivament, el ministeri públic considera que les "elevades penes" justifiquen que es prenguin mesures cautelars i se'ls privi de llibertat sense esperar que la sentència sigui ferma. Així ho ha demanat a la vista celebrada a l'Audiència de Barcelona aquest dilluns. La magistrada prendrà una decisió aquest mateix migdia.

Les defenses dels dos principals acusats han al·legat l'estat de salut dels dos condemnats i el seu arrelament familiar per defensar que continuïn en llibertat a l'espera de la sentència ferma.

El fiscal sustenta la seva petició en el risc de fuga "elevat i evident" i de "sostracció de la justícia" que, al seu judici, hi ha per part dels dos exresponsables de la institució cultural. L'avançada edat de tots dos -82 i 75 anys- o la condició física no poden ser, segons el ministeri públic, motius per evitar el seu empresonament. "El risc de fuga no disminueix ni per l'edat ni per la merma física", ha argumentat la fiscal Marta Marquina, que ha recordat que la solvència econòmica dels condemnats i el fet que la sentència sigui "difícilment modificada" malgrat els recursos de cassació són dos elements més que augmenten aquest risc. A més, ha recordat que aquest 2018 hi ha 74 presos majors de 70 anys i 14 de més de 80 anys. I durant el 2017, van ingressar a presó 29 homes amb més de 70 anys i sis amb més de 80.

En el cas de Gemma Montull, condemnada a quatre anys i mig de presó, i l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, sobre qui recauen quatre anys i cinc mesos de presó, la Fiscalia considera que el risc de fuga és menor. Per a ells demana la retirada del passaport, la prohibició de sortida del país i la compareixença regular davant dels jutjats. Cada 20 dies Gemma Montull i cada 10 Osàcar.

"Com no li posi un turbo a la cadira de rodes no sé on anirà"

L'advocat de Millet, Abraham Castro, ha rebutjat de ple les mesures cautelars sol·licitades per la Fiscalia. Ha al·legat que el seu client té "greus problemes de mobilitat" a causa d'una malaltia de caràcter degeneratiu, que necessita cadira de rodes per desplaçar-se i que està en "tractament mèdic regular". "Com no li posi un turbo a la cadira de rodes no sé on anirà", ha etzibat l'advocat. Més enllà, però, del seu estat de salut, la defensa de l'expresident del Palau de la Música ha recordat "l'arrelament" familiar de Millet i el fet que porti "9 anys quasi sense sortir de casa", on viu amb la seva dona i un amb discapacitat mental que depèn d'ells.

A més, ha argumentat que el fet que hi hagi sentència condemnatòria "no és un criteri objectiu" per demanar la seva entrada a presó. Ha recordat, en aquest sentit, que l'Audiència de Palma no va decretar presó contra Iñaki Urdangarin i Diego Torres tot i la sentència del cas Nóos. De fet, ha recordat que Millet, a més d'admetre part dels delictes, ha anat a totes les crides que se li ha fet des de la justícia, fins i tot quan s'enfrontava a penes superiors a la imposada. Ara que la condemna és inferior, ha exposat Castro, "disminueix" el risc de fuga. També la defensa de Montull ha argumentat els "problemes cardíacs" del seu client, així com el seu compliment amb totes les citacions judicials.

Pel que fa a Osàcar, la seva defensa ha dit que no es va demanar cap mesura cautelar abans del judici i que no té "ganes ni forces" per marxar de Catalunya perquè la sentència va ser un "cop dur" per a ell. Ha recordat, a més, que a Barcelona hi viu tota la seva família, quatre fills i sis nets, amb qui té contacte habitual. La seva advocada ha insistit que no té diners, béns ni familiars a l'estranger. Com Millet i Montull també ha al·legat problemes de salut. En el seu cas, de ronyó i de cor. També ha recordat que el jutge del Vendrell que instrueix el cas del 3% ja li va retirar el passaport i li va imposar la personació als jutjats un cop al mes i que finalment aquestes mesures li van ser retirades.

La FAVB s'oposa a la presó preventiva

L'advocacia de l'Estat i la Fundació del Palau s'han adherit a la petició del fiscal, mentre que el Consorci ni s'hi ha oposat ni s'hi ha sumat. L'acusació popular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns s'hi ha oposat perquè entén que no s'han aportat elements nous que justifiquin l'empresonament de Millet i Montull. L'advocat Àlex Solà ha recordat que la Fiscalia no va demanar ni es va acordar una mesura d'aquest tipus durant la fase d'instrucció del cas. De fet, només van estar 13 dies en presó provisional l'any 2010, però pel cas de la construcció de l'hotel de luxe al costat del Palau.