ERC està «amatent» per escoltar el pla de JxCat per investir Puigdemont

El diputat Gerard Gómez del Moral confia que la llista del president doni a conèixer la seva proposta, però reclama que permeti investir "un Govern que governi" | El republicà treu rellevància al document fet públic per la CUP i assegura que l'acord no estava tan proper dimarts però confia en assolir-lo aviat

El diputat d'ERC, Gerard Gómez del Moral, junt a Eva Baró i Ernest Maragall, en l'assemblea de militants.
El diputat d'ERC, Gerard Gómez del Moral, junt a Eva Baró i Ernest Maragall, en l'assemblea de militants. | ACN
02 de febrer del 2018
Actualitzat a les 21:32h
ERC estudia aquests dies diversos escenaris amb la seva militància en onze assemblees per tirar endavant la legislatura, encallada per les dificultats per investir Carles Puigdemont. Tot i això, un dels ponents a la trobada de Barcelona, el diputat Gerard Gómez del Moral, ha rebutjat fer públiques les propostes dels republicans perquè aquests estan "amatents" per escoltar el pla que JxCat assegura que té per restituir el president català.

El portaveu adjunt de la candidatura de Puigdemont, Eduard Pujol, ha afirmat que existeix una opció viable per aconseguir-ho. "Només faltaria que no n'hi hagués aquestes alçades", ha etzibat aquest divendres, preguntat per la demanda de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que JxCat posi sobre la taula una fórmula per a "una investidura efectiva". "Com que JxCat ha dit que té una via pensada, en primer lloc hem d'escoltar aquestes consideracions, ja que van guanyar les eleccions", ha asseverat Gómez del Moral, preguntat per les opcions de compaginar una presidència legítima i una d'efectiva, tal com va posar sobre la taula el vicepresident català, Oriol Junqueras.

Sigui com sigui, ha insistit que la prioritat dels republicans és investir Puigdemont, tot i que volen fer-ho de manera "efectiva, que no porti a un Govern que no pugui governar", sinó que permeti "nomenar consellers i posar fi a l'article 155". En tot cas, ha assegurat que confien "al 100% amb JxCat des del moment que diuen que hi ha una fórmula" per aconseguir-ho, motiu pel qual es troben "amb els braços oberts per rebre aquestes propostes". En tot cas, el partit assegura que aquesta proposta no es coneixia dimarts, motiu pel qual no hi havia marge per fer una investidura efectiva, desembocant la votació en més imputacions i sense aconseguir restituir el president.

2.000 militants activats

Segons el diputat d'ERC, uns 2.000 militants del partit participaran a les onze assemblees que se celebren, per bé que n'ha volgut comptabiltzar una més, a Estremera, precisament on hi ha tancat el líder de la formació, que aquest divendres ha rebut la visita de Rovira i a qui demà també visitaran altres dirigents, com Gabriel Rufián.

Així mateix, Gómez del Moral ha condemnat la decisió del Tribunal Suprem de denegar la llibertat provisional al conseller de l'Interior, Joaquim Forn, ja que denuncia que no entén que se'l mantingui tancat "perquè les seves idees són independentistes" i les defensi "democràticament i pacíficament". Igualment, ha condemnat també els 15 dies sense pati que patirà Junqueras per haver fet una entrevista, una "anomalia democràtica sense precedents que hauria de condemnar no només l'independentisme, sinó qualsevol demòcrata".

L'acord publicitat per la CUP

Finalment, preguntat pel document que la CUP ha fet públic aquest mateix divendres i que afirmava que consistia en l'acord que s'havia de firmar dimarts sobre el punts bàsics de la legislatura, el diputat d'ERC ha negat que el pacte fos tan madur, per bé que "hi ha hagut reunions tripartites i n'hi haurà més". "Forma part de les propostes que se seguiran treballant de manera intensa i trobarem el punt d'acord", ha pronosticat.