La CUP fa públic l'acord d'investidura que s'havia de signar abans de la suspensió

El preàmbul del text assegura que la feina d'aquesta legislatura és la "materialització" de la República i recull el testimoni de l'1-O i la declaració de la independència

02 de febrer del 2018
Actualitzat el 03 de febrer a les 16:18h

Maria Sirvent, Vidal Aragonès i Natàlia Sànchez a l'hemicicle. Foto: Adrià Costa


La CUP ha fet públic aquest divendres el document de l'acord que preveia signar amb Junts per Catalunya i ERC abans que se suspengués la investidura de Carles Puigdemont. El text, de quatre pàgines, no és una entesa per al programa de Govern sinó que recull 14 punts entre els quals la fi dels concerts per a escoles que segreguen per sexe i la recuperació pública de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat, així com també l'inici dels mecanismes per arrencar el procés constituent.

El preàmbul del text assenyala que la feina d'aquesta legislatura és la "materialització" de la República, i recull el testimoni del referèndum de l'1-O i de la declaració de la independència del 27 d'octubre. Segons l'acord, desplegar aquest acord té aquestes "dimensions": institucional, social, democràtica i en la seva defensa. La CUP s'afanya a deixar clar que no es tracta d'un acord per dotar d'estabilitat pressupostària el futur Govern, que JxCat i ERC ja negocien, i deixa clar que el candidat a la Generalitat ha de no ha de ser imposat per l'Estat i que, per tant, el nom és el de Carles Puigdemont. 

L'apartat en el qual els republicans havien de fer una última aportació queda en blanc. Fonts del partit puntualitzen que el text no s'havia de firmar, que era una proposta de la CUP i que encara s'havia de parlar. La candidatura presidencial deixa clar que els objectius de la legislatura són "restauració, rectificació i restauració", com van assenyalar durant tota la campanya electoral. "La investidura de Puigdemont anticipa una forma de dialogar i de treballar per fer possible els reptes republicans que la societat catalana es panteja", destacat la part de les manifestacions de Junts per Catalunya.

Procés constituent

El primer punt de l'acord és l'impuls del procés constituent, la primera fase del qual és la creació d'una Assemblea Constituent provisional a partir de l'endemà de la posada en marxa del Govern. Aquest organisme ha d'estar format per tots els diputats al Parlament i una representació del món municipal, i s'ha de desenvolupar la metodologia del procés constituent. La primera fase, tal i com consta en la llei de transitorietat jurídica, s'articula al voltant del Fòrum Social Constituent,

A banda dels debats als ajuntaments, caldrà -segons el document- posar en marxa el Pacte Nacional pel Procés Constituent i fer un "multirreferèndum" sobre les propostes que es vagin abordant en la fase ciutadana.

Cap a la igualtat

El text inclou un pla de xoc contra la violència masclista que contempla la igualtat salarial entre homes i dones -campanya institucional inclosa-, la introducció de clàusules socials de gènere en la contractació pública i la modificació del reglament del Parlament i de la llei del Govern per establir quotes de paritat. 

El document assenyala que existeix un acord sobre un pla de xoc contra la corrupció per enfortir la Sindicatura de Comptes i l'Oficina Antifrau, un enduriment del codi penal i incrementar els recursos de l'Agència Tributària de Catalunya per millorar les eines i perseguir el frau fiscal.

Document de la CUP sobre els acords amb JxCat i ERC by naciodigital on Scribd