Poesia, traducció, feminisme i lluita: un llegat viu en homenatge a Montserrat Abelló

Aquest dijous ha arrencat l'Any Abelló, que es viurà durant el 2018 amb una cinquantena d'activitats que celebraran una de les "veus imprescindibles del segle XX i XXI a Catalunya"

02 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:39h

La poeta Montserrat Abelló, en una fotografia d'arxiu Foto: ACN


Montserrat Abelló va ser una poeta popular, llegida i, sobretot, molt estimada. I si es feia estimar era per la senzillesa que transmetia, tant en el tracte personal com en uns poemes que, encara avui, ressonen vius, frescos i còmplices. "És una de les veus imprescindibles del segle XX i XXI a Catalunya", com bé subratlla Laura Borràs. Paraules que prenen sentit gràcies a un llegat enorme i diversificat: poeta, traductora, feminista, lluitadora i un somriure sempre obert i franc.

Aquest dijous, tot coincidint amb el centenari del naixement de la poeta, el Departament de Cultura de la Generalitat i la Institució de les Lletres Catalanes han presentat les activitats de l'Any Abelló, comissariat per Laura Borràs, ara diputada del Parlament, però fins fa pocs dies al capdavant de l'entitat. La commemoració girarà al voltant d'una veu poètica singular i propera, d'una traductora rigorosa i exigent, amb un compromís irrenunciable amb la igualtat de gènere i el país. Aquí podeu llegir l'entrevista que li feia Eva Piquer per a Catorze, bona prova d'un talent –humà i poètic– excepcional.

L'objectiu de reunir l'obra completa en un sol volum

La commemoració vol fer arribar, encara més, l'obra d'Abelló a nous públics, així com la publicació de nous llibres –amb l'obra poètica completa reunida en un sol volum com a gran objectiu–. A banda d'això, més d'una cinquantena d'entitats d'arreu dels territoris de parla catalana organitzaran jornades, exposicions, conferències o recitals, i el 29 de novembre s'impulsarà un simposi acadèmic a l'Institut d'Estudis Catalans amb la presència de les universitats.

La Institució de les Lletres Catalanes ha elaborat l'exposició itinerant Visc i torno a reviure, cada poema, cada paraula. Estimo tant la vida que la faig meva moltes vegades que fa un recorregut per la trajectòria vital i literària de la poeta. La mostra es podrà veure a les Biblioteques de la Generalitat, l'Institut Català de les Dones i a la pròpia Institució de les Lletres Catalanes. La Biblioteca Montserrat Abelló oferirà l'exposició de forma permanent.

Montserrat Abelló (1918-2014) va néixer a Tarragona i va viure l'exili a diversos llocs d'Europa i a Xile. El 1960 va retornar a Barcelona, on va exercir de professora de llengua anglesa a la Institució Cultural de la CIC. La seva obra ha estat àmpliament reconeguda amb guardons com el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Nacional de Cultura, tots tres concedits l'any 2008. L'any 1998 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi.