Vestigis de guerra al carrer de la Lleona

Les sigles CNT-FAI encara visibles a la façana d’un local religiós

Antigues sigles de la CNT FAI pintades en una finestra de la façana posterior de l'església de Sant Jaume
Antigues sigles de la CNT FAI pintades en una finestra de la façana posterior de l'església de Sant Jaume | Mariona Batllés
10 de juny del 2018
Actualitzat el 21 de març del 2024 a les 18:44h

Els carrers de Barcelona es poden veure com un vianant qualsevol, o bé amb mirada històrica. Som uns quants els qui ens dediquem a fer-ho d’aquesta manera però sovint, tot i que hàgim passat mil vegades per un mateix carrer amb el radar històric posat hi ha coses que ens passen desapercebudes.

Fa un temps vam parlar del misteriós vaixell que hi havia, presumiblement des de fa segles, gravat a un dels carreus de la capella de Santa Àgata a la Plaça del Rei. Ara parlarem d’un altre vestigi, en aquest cas ben a prop de la Plaça Reial (ambdues sovint es confonen).

Es tracta d’una de les poques restes que es conserven de les confiscacions i saquejos que es van fer a partir del 19 de juliol de 1936 a Barcelona, un cop aturat el cop militar feixista. La informació em va arribar fa un temps de la ma de l’infatigable Oriol Rigola de Sants, perseguidor de “lo bell de lo vell” i defensor del patrimoni.

Per veure-ho haurem d’anar al carrer de la Lleona, a la façana posterior de l’Església de Sant Jaume, que té l’entrada principal pel carrer Ferran. Allà hi trobarem una finestra enreixada on encara es poden veure escrites a banda i banda de la paret respectivament les sigles CNT i FAI.

Sembla que aquest va ser un dels molts edificis religiosos que va caure en poder d’aquesta organització durant la guerra. Ara, a l’edifici s’hi troba la seu de la comunitat religiosa de les germanetes de l’Anyell. Segons afirmen les religioses, que sovint obren les seves portes al públic, el seu trasllat a la seu és relativament recent i no tenen memòria dels esdeveniments succeïts al local durant la guerra.

No deixa de ser curiós que les sigles anarquistes encara persisteixin a l’edifici després de tants anys i hagin sobreviscut el franquisme i els grafiters.

Antigues sigles de la CNT FAI pintades en una finestra de la façana posterior de l'església de Sant Jaume, al carrer de la Lleona. Foto: Mariona Batllés