Junqueras, Sànchez i Cuixart recorren a l'ONU per ser alliberats

L'advocat britànic Ben Emmerson denuncia que és "inadmissible" el seu empresonament i la vulneració del seus drets d'associació, d'expressió, opinió política i participació en la vida pública | Considera que la resposta de l'organisme arribarà "en setmanes o mesos, però no anys"

Cartells en suport als presos polítics a Bàscara
Cartells en suport als presos polítics a Bàscara | Josep Maria Montaner
01 de febrer del 2018
Actualitzat el 02 de febrer a les 12:55h
L'empresonament d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart arriba a les Nacions Unides. Ho fa de la mà del prestigiós advocat britànic expert en dret internacional i drets humans Ben Emmerson, que ha presentat una comunicació al Grup de Treball contra la Detenció Arbitrària perquè confirmi si la situació de presó preventiva dels tres dirigents independentistes vulnera drets fonamentals recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans. Llibertat d'expressió, manifestació i participació són drets que, segons l'advocat, han estat clarament vulnerats.

La petició d'Emmerson, que considera que els dirigents independentistes formen part d'un "moviment polític pacífic" i són a presó "per les seves idees polítiques", insta el grup de treball a exigir al govern espanyol la llibertat immediata dels presos polítics i recorda que precisament aquest executiu ha subscrit les Declaració Universal dels Drets Humans. Segons l'advocat, Espanya "no està actuant com qualsevol país democràtic d'Europa" i està "infringint principis democràtics", amb la qual cosa considera que la resposta de Nacions Unides hauria d'arribar en un termini de "setmanes o mesos" però "no anys".

Emmerson ha defensat que a Escòcia es va celebrar un referèndum sobre la independència que va ser acceptat pel govern del Regne Unit "enlloc d'empresonar tota la direcció del SNP". Ha afegit que els delictes de rebel·lió i sedició són "càrrecs criminals insostenibles" si es té en compte l'acció "pacífica" dels dirigents independentistes.

Conclusions sense caràcter vinculant però d'alta importància

Segons ha explicat l'advocat britànic, en els propers dies, si s'admet a tràmit la seva petició -s'ha mostrat "optimista"- aquest organisme de les Nacions Unides comunicarà al govern de Mariano Rajoy que ha rebut la petició i que iniciarà una investigació de la mà d'experts que analitzaran la situació de Junqueras, Sànchez i Cuixart. Les conclusions no són de caràcter vinculant, però sí són d'alta importància per als tribunals internacionals.

El mateix Emmerson ha explicat que el fet que el nom de Joaquim Forn no figuri a la seva petició és una decisió de caràcter personal del conseller cessat. L'estratègia de portar l'empresonament dels dirigents independentistes a Nacions Unides se suma a la via que estan impulsant dirigents sobiranistes per portar el veto a la investidura de Carles Puigdemont als tribunals europeus.

25 anys litigant davant de tribunals internacionals

Al currículum d'Emmerson, que acumula 25 anys d'experiència litigant davant tribunals internacionals, consta que va ser l'advocat de Maria Litvinenko, la dona de l'exagent rus Alexander Litvinenko mort l'any 2000 després de ser enverinat. També va liderar la defensa de Moazzam Begg, ciutadà britànic empresonat a Guantánamo durant 6 mesos acusat de terrorisme a la guerra civil de Síria. També va ser un dels relators de les Nacions Unides que va advertir el govern espanyol per la llei mordassa l'any 2015.
 

La petició a les Nacions Unides per l'alliberament de Junqueras, Sànchez i Cuixart by naciodigital on Scribd