Dues novel·les sobre la solitud i la incomunicació guanyen el XXVI Premi Edebé

Beatriz Osés i David Lozano s'alcen amb l'emblemàtic guardó de Literatura infantil i juvenil per les obres "Soy una nuez" i "Desconocidos"

Beatriz Osés i David Lozano, guanyadors del 26è Premi Edebé
Beatriz Osés i David Lozano, guanyadors del 26è Premi Edebé | ACN
31 de gener del 2018
Actualitzat el 05 de febrer a les 18:16h

Els escriptors Beatriz Osés (Madrid, 1972), amb la novel·la Soy una nuez, i David Lozano (Zaragoza, 1974), amb Desconocidos, són els guanyadors de la XXVI edició de l'emblemàtic Premi Edebé de Literatura infantil i juvenil. Les dues obres parteixen de la mateixa realitat comuna, molt estesa avui en dia: la solitud.

Solitud en totes les seves vessants, però sobretot com expressió d'un món on la tecnologia i l'individualisme han permès generar noves identitats i formes de comunicar-se, però també ens han comportat un alt grau d'aïllament social. Les dues històries apropen el lector, des de l'afecte o l'humor, a realitat complexes, injustes i molt arriscades, per mitjà d'uns personatges que són capaços d'aprendre dels errors i superar-se.

Beatriz Osés fa una posta per la comicitat a Soy una nuez i ens presenta una advocada amb un compulsiu exercici de la llei que utilitzarà els seus dots de jurista per quedar-se amb Omar, un nen orfe refugiat que ha aparegut a casa seva i ha conquerit a tot el seu entorn per mitjà de la seva sensibilitat i amabilitat. La presència d'Omar generarà un gir en la impecable trajectòria de denúncies minucioses de l'advocada, qui se sensibilitzarà amb un tema maés humà que legal.

A Desconocidos, David Lozano presenta dues línies argumentals que avancen com una bomba de rellotgeria fins que s'entrecreuen. Per una banda hi ha la Lara i en Gerard, dos joves que s'han conegut per les xarxes socials. Després de diverses converses sobre aficions i llibres, en Gerard la convida a sopar per conèixer-se en persona. Paral·lelament a la seva cita, una inspectora de policia té dubtes en revisar que el cadàver d'un presumpte suïcidi porta la fotografia d'una tal Lara a la butxaca.

És una novel·la de misteri que ens mostra que tot pot entrar en aquesta dimensió cibernètica: emocions sanes i autèntiques, com l'amor o l'amistat, però també pulsions obscures i plenes de perill, com l'obsessió, l'enveja o la gelosia.

A la XXVI edició s'han presentat 327 manuscrits originals procedents de tot l'Estat i d'Amèrica llatina: 202 obres en la modalitat infantil i 125 en la modalitat juvenil, escrites en castellà (297), en català (21), en gallec (6) i en èuscar (3). El Premi Edebé compta amb una dotació econòmica total de 55.000 euros (30.000 € per l'obra juvenil i 25.000 € per la infantil).