«Si no hi ha president, ocupem el Parlament!»

L'absència -i la presència- de Puigdemont, els rumors i el reclam a no donar ni un pas enrere han estat els protagonistes d'un altre dia que ha tornat a posar dels nervis tots els actors polítics

Manifestació a les portes del PArlament
Manifestació a les portes del PArlament | Adrià Costa
30 de gener del 2018
Actualitzat el 31 de gener a la 13:17h
Aquest dimarts ha estat un dia de nervis i corredisses dins i fora del Parlament. Finalment, el president Carles Puigdemont no ha vingut, però ha estat el gran present, ja fos en forma de caretes de cartró o de crits reclamant-lo. La jornada, si no ha estat històrica, sí que ha estat moguda. L'ANC ha convocat a la seva gent al passeig Lluís Companys a les tres de la tarda, que és l'hora en què estava prevista la sessió d'investidura, mentre que diversos CDR s'han aplegat davant d'una de les entrades del passeig Picasso. L'ajornament del ple no ha fet baixar la temperatura política dels congregats.   

Els oradors de l'ANC han donat missatges d'ànim al públic mobilitzat. Ho ha dit el president de l'Assemblea, Agustí Alcoberro: "No permetrem que es modifiqui la majoria sorgida de les eleccions del 21-D", mentre definia Espanya d'"estat policical". La gent responia: "Ni un pas enrere!" i "Puigdemont, el nostre president". Es tractava de donar escalf a unes bases sobiranistes que veuen astorades com la situació política torna a entrar en el laberint judicial de l'Estat. I s'emprenyen. Per això, quan ha acabat l'acte de l'ANC, amb el cant d'Els Segadors, que sempre té quelcom de balsàmic, la gent no n'ha tingut prou i ha anat a buscar més escalf, confonent-se amb els qui venien de la concentració dels CDR. I d'aquí al davant del Parlament.

Fam de president absent

La gent tenia fam de president, però a falta de president, benvinguts siguin els diputats, mentre siguin independentistes. Cada aparició d'un parlamentari sobiranista era saludada per l'entusiasme popular. Ho han tastat els quatre de la CUP quan han sortit de la Ciutadella, Carles Riera puny en alt, i el mot d'ordre: "Ni un pas enrere!", el mateix que ha acompanyat l'aparició de la plana major de Junts x Catalunya, amb Eduard Pujol i Elsa Artadi al davant. Un home gran ha agafat les mans d'Artadi, potser per intentar comunicar-se millor amb l'esperit del president avui absent: "No afluixeu!" i "què s'han cregut aquesta gent?".   

"Fake news" a la Ciutadella

S'han obert les portes del parc perquè el dia polític ja s'havia acabat i no es preveia que una part dels concentrats, ja en retirada, entressin. La situació de llimb jurídic en què ha quedat el procés d'investidura ha facilitat una nova concentració davant mateix del Parlament, perquè molta gent creia que encara podien passar coses. Molta confusió i alguna fake new, com quan ha corregut la brama que el ple es reprendria a dos quarts de set de la tarda. Fins i tot algú ha dit que si hi havia ple, potser és que dins hi havia president... Després s'ha desmentit i ha anat estenent-se la idea que el ple es faria esperar uns dies.   

"És en Trapero el nostre major!"

Molta gent se n'ha anat però n'ha vingut d'altra. Els crits anaven creixent d'intensitat. Algun jove intentava improvisar un discurs des de dalt d'un arbre. Es canten lemes en favor dels Mossos i en un moment donat hi ha hagut un record per l'excap de la policia catalana: "És en Trapero el nostre major!", ha clamat la multitud. La gernació ha esclatat en entusiasme quan el diputat Vidal Aragonès, de la CUP, ha penjat una estelada vermella d'una de les reixes de l'edifici que un dia va ser borbònic. Crits i soroll: "Fora feixistes del nostre Parlament" i algú ha cridat: "Això ens passa per no votar la CUP!". L'ambient s'ha anat fent més carregat a la Ciutadella, i a mesura que el públic descendia, s'anava fent més radical. A la caiguda del vespre, un petit nucli de persones ha saltat una tanca i ha obligat els Mossos a reforçar el cordó. El cansament i certa desorientació es començaven a notar.Tabàrnia versus Tractòria

El dia ha permès també visualitzar a primera hora de la tarda un altre ingredient que forma part de les grans concentracions sobiranistes, i és la presència d'un grupuscle espanyolista. Ha estat un xoc desigual entre un nucli molt esquifit de persones amb banderes espanyoles i la concentració sobiranista. Però ha permès escoltar el nou cant unionista: "Tabàrnia serà la tomba del feixisme!", al costat de "Fora, fora, fora, la bandera de Tractòria!". Quins lemes, curiosos per part d'un grup en què una dona cridava una mica abans: "¡Arriba España!, jo sóc catalana".
 
Arxivat a