La CUP avisa que «no s'entendria» la suspensió del ple d'investidura

Els anticapitalistes anuncien tres acords amb JxCat i ERC després d'una reunió al Parlament: Assemblea Constituent provisional, supressió dels concerts a escoles que segreguen per sexe i gestió pública d'ATLL

29 de gener del 2018
Actualitzat el 30 de gener a les 7:33h

Natàlia Sànchez, diputada de la CUP, atén els mitjans al Parlament Foto: ACN


Recta final per al debat d'investidura previst per demà dimarts a les tres de la tarda al Parlament. Aquesta tarda s'han reunit representants de Junts per Catalunya, ERC i la CUP a la cambra catalana per perfilar detalls sobre el programa de Govern amb la incògnita oberta sobre si el candidat amb més suports, Carles Puigdemont, participarà d'una manera o una altra en el debat convocat pel president del Parlament, Roger Torrent. Els anticapitalistes han alertat que "no s'entendria" que se suspengués el ple d'investidura davant les amenaces de l'Estat i han instat a mantenir fins a les últimes conseqüències la candidatura del cap de cartell de Junts per Catalunya.

Segons la diputada Natàlia Sànchez, les "ingerències" del Tribunal Constitucional (TC) no són "admissibles", de manera que ha cridat totes les forces partidàries de la República a participar en el debat. "Cal assistir al ple convocat", ha apuntat Sànchez, que ha anunciat un triple acord: la creació d'una Assemblea Constituent provisional, la fi dels concerts a les escoles que segreguen per sexe, i la gestió pública de l'empresa Aigües Ter-Llobregat, privatitzada durant els mandats d'Artur Mas.

Es tracta d'acord que encara cal tancar, per la qual cosa les tres forces se seguiran reunint demà al Parlament. La CUP reclama que en aquesta legislatura es desplegui la República sense atendre els advertiments de l'Estat, però de moment les concrecions són escasses quan queden poques hores per la investidura. La incògnita sobre Puigdemont plana sobre les converses i ho condiciona tot.
 

Damià Calvet, Josep Rull, Elsa Artadi i Albert Batet, de JxCat, abans de reunir-se amb ERC i la CUP Foto: ACN


Per part dels anticapitalistes han assistit a la reunió a la cambra els quatre diputats: Carles Riera, Maria Sirvent, Vidal Aragonès i Natàlia Sànchez. Junts per Catalunya, entre d'altres, hi té negociant els diputats Francesc de Dalmases, Aurora Madaula i Laura Borràs, tot i que als despatxos on s'està parlant sobre el full de ruta també s'hi troben els consellers Josep Rull i Jordi Turull i els portaveus de la formació, Elsa Artadi i Josep Rull. Entre els representants d'ERC hi ha Josep Ginesta, secretari general de Treball.
 
Els diputats de Junts per Catalunya s'han tancat durant tot el matí per abordar la investidura, per a la qual està "tot preparat", segons els més optimistes. D'altres han assenyalat que, amb la carta enviada a Torrent, la qüestió queda "en mans d'ERC". El president de grup parlamentari, per cert, serà Jordi Sànchez, actualment empresonat, mentre que Elsa Artadi en serà la portaveu amb Eduard Pujol com a adjunt.

Escenari incert

Segons fonts consultades per NacióDigital, al llarg dels últims dies han viatjat a Brussel·les tota mena de dirigents sobiranistes per parlar amb Puigdemont, alguns dels quals li han traslladat l'opció que faci un "pas al costat" que permeti arrencar al legislatura i posar fi a l'aplicació del 155. Malgrat tot, cap possibilitat està tancada i la decisió l'acabarà prenent el candidat a la presidència de la Generalitat.

Fonts parlamentàries assenyalen que la incògnita es pot allargar fins demà mateix a les tres de la tarda, quan està previst que arrenqui el ple d'investidura. Si no es pot celebrar el debat -per absència física del candidat, per exemple-, s'obre un calendari incert, perquè la situació és inèdita. El reglament marca que hi ha dos mesos de marge després de la primera votació per validar un candidat abans d'anar a noves eleccions, i no se sap ben bé què passa si no existeix aquesta votació.

La celebració de nous comicis no ha deixat mai d'estar damunt la taula de Puigdemont al llarg de les setmanes posteriors al 21-D, tot i que tenen riscos que ja han estat advertits pel PDECat en privat. "El risc seria molt elevat i el 155 continuaria en vigor", mantenen les fonts consultades. "De moment està tot bloquejat", sostenen a la cúpula nacionalista, on s'espera amb ganes el desenllaç. No han tingut cap paper destacat en les negociacions, gestionades pels independents de Junts per Catalunya.
 

Roger Torrent i Carles Puigdemont Foto: ACN