ERC tanca files amb Puigdemont: «L'embat és molt ferm, nosaltres també ho hem de ser»

Sabrià afirma que els diputats republicans estaran dimarts a la tarda al Parlament i crida a buscar una via per acabar amb el 155 i a la vegada mantenir el líder de JxCat com a candidat

29 de gener del 2018
Actualitzat el 30 de gener a les 7:35h

Roger Sabrià, aquest dilluns Foto: ACN


ERC manté Carles Puigdemont com el seu candidat, malgrat l'avís del Tribunal Constitucional (TC) conforme no se'l pot investir a distància. "Ara que l'embat és més ferotge que mai i la "demofòbia" de l'Estat es torna a fer palesa, hem de ser més ferms", ha asseverat aquest dilluns el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, que ha no ha concretat quina fórmula de ple defensa, però ha denunciat que "se'n riuen de la democràcia, volen guanyar als jutjats allò que no guanyen quan hi ha eleccions".

Així, el dirigent d'ERC ha lamentat que "la interlocutòria del TC és esperpèntica" i l'Estat pretén posar "totes les dificultats per impedir la investidura". "Sabem el que ens juguem col·lectivament, cal que tirem endavant, el poble ha escollit un candidat i no hi renunciarem", ha insistit, i ha afegit que Puigdemont hauria de ser el candidat de "tots" els que se sentin "demòcrates". D'aquesta manera, Sabrià considera "imprescindible foragitar el 155 i tenir govern, però també defensar el dret de tots els diputats", i ha instat a "buscar entre tots la millor manera" d'oposar-se a la interlocutòria del TC.

Els diputats republicans, per tant, estaran dimarts al Parlament i, segons ha assegurat, no cediran "a les pressions" de l'Estat. "L'embat és molt ferm, la nostra posició també ho ha de ser", ha conclòs. Així, ha confirmat que el conseller de Salut, Toni Comín, no ha renunciat a l'acta i ho ha emmarcat en l'estratègia de defensa i al fet que la majoria independentista es pot permetre que dos diputats a l'exili mantinguin l'escó, tot i no poder exercir, i veu "positiu" que n'hi hagi un de JxCat (Puigdemont) i un d'ERC. Malgrat tot, Comín, a diferència d'Oriol Junqueras, encara no ha demanat el vot delegat.

Noves eleccions no és opció

Sigui com sigui, Sabrià ha cridat a compaginar la recerca d'una via per acabar amb el 155 i, a la vegada, mantenir la candidatura de Puigdemont. "No tenim el control sobre la convocatòria de les eleccions, venim d'una gran victòria independentista i de posar fi al 155", ha recordat, però ha afirmat que el reglament admet diverses lectures i pot ser que no celebra un ple vàlid abans de dimecres -el termini màxim fixat- impliqui una nova convocatòria de comicis. "En cap cas és una opció tornar a celebrar eleccions", ha defensat, i ha conclòs: "Acabar amb el 155 és una prioritat absoluta, però no entenem que es pugui vulnerar el dret dels diputats, no se'ns pot fer triar".

Per això, ha exposat que se seguirà "treballant amb el pla de govern i l'estructura de govern", amb l'objectiu d'arribar "a un acord aviat". Preguntat per la fi de les subvencions a les escoles que segreguen per sexe, ha recordat que ERC hi ha donat suport "reiterades vegades en el Parlament" i seria "del tot positiva" incloure-la en l'acord, així com la constitució d'una assemblea constituent, una mesura que també veu "imprescindible", malgrat que la dirigent del PDECat, Marta Pascal, ha posat en qüestió que estigui tancada.

Junqueras demana la delegació de vot

D'altra banda, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha presentat aquest dilluns l’escrit amb el qual formalment demana la delegació del seu vot en la figura de Marta Rovira, diputada i secretària general dels republicans, per al ple d’investidura. Junqueras repetiria així la fórmula que va posar en marxa a la sessió constitutiva del Parlament i que va permetre que el seu vot fos exercit tot i ser en presó preventiva i no poder estar present a l’hemicicle. Des d’ERC han confirmat aquesta petició i asseguren que esperen que, tal i com va passar a la constitució del Parlament, s’accepti la delegació.