Gay de Montellà vol expulsar la Cecot la setmana vinent

L'entitat d'empresaris vallesans enviarà avui a Foment les seves al·legacions per respondre a l'expedient informatiu que se li va obrir

Gay de Montellà, amb Ana Botín, en una imatge recent
Gay de Montellà, amb Ana Botín, en una imatge recent | Foment del Treball
30 de gener del 2018
Actualitzat a les 9:51h
La crisi que protagonitzen Foment del Treball, que presideix Joaquim Gay de Montellà, i la patronal vallesana Cecot, dirigida per Antoni Abad, s'encamina cap a una trencadissa. Dilluns vinent, 5 de febrer, es reuniran l'executiva i la junta directiva de Foment i poden resoldre l'expedient informatiu que es va obrir a la Cecot el 8 de gener passat. L'opció més probable en aquests moments, segons fonts empresarials, és que es decideixi una expulsió temporal de la Cecot.

Foment acusa la Cecot d'extralimitar-se del seu àmbit territorial i fer una mena de competència deslleial a Foment, que és l'organització a la qual pertany. En el fons del conflicte, però, també hi ha un motiu polític. L'actitud de les dues entitats econòmiques respecte al procés ha estat confrontada. Mentre que Foment ha adoptat una actitud hostil envers el sobiranisme, la Cecot ha apostat per una posició de respecte pel dret a decidir.

Un seguit de fets ha anat acumulant una distància entre les dues organitzacions d'empresaris. La carta que els de Terrassa van enviar al ministre d'Economia, Luis de Guindos, protestant pel decret que facilitava el trasllat de les seus de les empreses fora de Catalunya, va ser el detonant de la darrera crisi entre totes dues entitats. El gest va evidenciar que no hi havia unanimitat en el si de Foment sobre la posició de l'executiu de Mariano Rajoy amb Catalunya.  
 

El president de Cecot, Antoni Abad, durant la seva intervenció en la trobada anual amb els mitjans Foto: Albert Hernàndez


En les properes hores, la Cecot enviarà les seves al·legacions a l'expedient de Foment. Abad ja va expressar la seva "lleialtat" a Foment en la trobada nadalenca amb la premsa. Però no sembla que aquesta predisposició trobi aquest cop una resposta positiva a la seu de la Via Laietana de Barcelona.

Gay de Montellà, sord a una conciliació

En la cúpula patronal no tot són unanimitats. En les darreres setmanes, algunes persones de Foment han intentat convèncer Gay de Montellà perquè s'obri a una via dialogada a la trencadissa. El president de Foment conclou el seu mandat aquest any i el seu llegat pot quedar tocat si s'acomiada amb una greu fractura interna. Quan, a finals del 2016, ja es va produir un altre xoc entre les dues entitats, es va optar per constituir una comissió formada per sis persones, tres de cada organització, perquè busquessin una solució. En aquell moment, la crisi es va superar.

Fonts empresarials expliquen ara que, a diferència d'aquell moment, "ara Gay de Montellà no escolta quasi bé ningú. Només hi ha una persona a la qual el president escolta: Isidre Fainé, però ningú creu que el president de Gas Natural intervingui en un tema així".