El Constitucional només suspèn la investidura de Puigdemont si no torna

L'alt tribunal troba una solució de compromís per satisfer en part el govern espanyol en l'objectiu d'impedir la candidatura del líder de JxCat

El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu
El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu | José Manuel Gutiérrez
27 de gener del 2018
Actualitzat el 28 de gener a les 9:39h
El Tribunal Constitucional ha optat per una solució intermèdia per intentar solucionar l'embolic causat pel recurs de Mariano Rajoy contra la investidura de Carles Puigdemont. L'alt tribunal, després d'una maratoniana reunió, ha decidit suspendre el ple només si el candidat no torna de l'exili. La decisió ha estat per unanimitat i ha evitat el trencament entre sectors, un dels elements que més ha preocupat els magistrats del TC des de l'inici del procés sobiranista.

El TC ha optat per no admetre el recurs del govern espanyol fins que escolti totes les parts –entre les quals el mateix president a l'exili i els diputats de Junts per Catalunya-. Tanmateix, han decidit una sèrie de mesures cautelars: per ser investit, Puigdemont necessitar acudir personalment a la cambra i obtenir abans l'autorització del jutge. De fet, de manera expressa, prohibeix una investidura telemàtica o per delegació a un altre diputat.

També prohibeix expressament el vot delegat dels altres diputats exiliats i amenaça amb la via penal a la mesa del Parlament si desobeeixen.
 

Auto TC by naciodigital on Scribd



Els lletrats s'han oposat al recurs de Rajoy

El debat ha estat llarg i complex. I és que els lletrats han presentat un informe contrari a la impugnació presentada pel govern de Mariano Rajoy. Tampoc hi estava a favor el magistrat català Juan Antonio Xiol, ponent de la resolució i que forma part del sector progressista.

La posició dels lletrats del TC i del ponent se sumaven a l'informe del Consell d'Estat que va assegurar dijous que "no hi havia fonaments" per impugnar de forma preventiva la candidatura del cap de llista de Junts per Catalunya.

L'altre element inesperat ha estat la baixa a la tarda d'Andrés Ollero, exdiputat del PP i representant del sector conservador. D'aquesta manera, la reunió s'ha reprès a les 16.45 amb onze dels dotze magistrats, una circumstància que no ha fet variar l'equilibri de forces –sis conservadors per cinc progressistes-. La reunió s'ha allargat fins a les 21.15.

"En defensa de la legalitat i la Constitució"

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va comparèixer ahir després del consell de ministres per justificar la decisió del govern espanyol. Va argumentar que el recurs al TC es presentava "en defensa de la legalitat i la Constitució" per defensar "la unitat d'Espanya i l'estat de dret". "Tenim el deure constitucional de fer tot el que legalment és a la nostra mà per evitar que la legalitat es vulneri", va afegir.

Tot i manifestar "el respecte" a la posició del Consell d'Estat, la vicepresidenta espanyola va treure ferro a l'informe de l'ens consultiu i va puntualitzar que "només discrepa" amb la Moncloa en el "moment temporal" del recurs per vetar la investidura del líder de Junts per Catalunya. "Utilitzarem tots els instruments legals per evitar que continuï amb el desafiament a l'estat de dret i la legalitat", va insistir.

Per afiançar el seu argumentari, Sáenz de Santamaría va repetir que Puigdemont és un pròfug de la justícia espanyola i que està en "recerca i captura". "No està en condicions de tornar a Espanya sense ser posat a disposició de la justícia", va apuntar. La número dos del govern estatal va argumentar que, per "recuperar la normalitat" a Catalunya, és indispensable "el respecte a la llei". I per reforçar la posició del govern respecte del criteri del Consell d'Estat, va afegir: "A nosaltres ens toca governar, i governar és decidir", ha afirmat, una frase que va repetir en altres moments de la compareixença.