Els lletrats del Tribunal Constitucional també contradiuen Rajoy

A les 16.45 s'ha reprès el debat amb un alt tribunal molt dividit: l'informe previ dels lletrats així com el ponent de la resolució aposten per no admetre a tràmit el recurs contra Puigdemont

El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu
El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu | José Manuel Gutiérrez
27 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:18h
El Tribunal Constitucional ha reprès a les 16.45 el ple per decidir si admet a tràmit el recurs contra la investidura de Carles Puigdemont. L'alt tribunal espanyol encara la tarda més dividit que mai ja que els lletrats han presentat un informe contrari a la impugnació presentada pel govern de Mariano Rajoy. Tampoc hi està a favor el magistrat català Juan Antonio Xiol, ponent de la resolució i que forma part del sector progressista.

La posició dels lletrats del TC i del ponent se sumen a l'informe del Consell d'Estat que va assegurar dijous que "no hi havia fonaments" per impugnar de forma preventiva la candidatura del cap de llista de Junts per Catalunya.

Tot plegat fa augmentar la incertesa sobre la decisió que, tanmateix, no depèn de l'informe dels lletrats. El que és segur és que la posició dels magistrats no serà unànime i que el debat intern és important. Es dona la circumstància que a la tarda ha faltat per motius personals Andrés Ollero, exdiputat del PP i representant del sector conservador. D'aquesta manera, la reunió s'ha reprès amb onze dels dotze magistrats, un fet que no varia l'equilibri de forces –sis conservadors per cinc progressistes-.

L'executiu de Mariano Rajoy busca aprofitar-se de la suspensió automàtica que suposaria l'admissió a tràmit del recurs per part del Tribunal Constitucional per poder impedir que el ple, fixat pel dimarts 30 a les tres de la tarda, se celebri. Un cop admès a tràmit el recurs, el tribunal tindria fins a cinc mesos per valorar-ne el contingut.

"En defensa de la legalitat i la Constitució"

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va comparèixer ahir després del consell de ministres per justificar la decisió del govern espanyol. Va argumentar que el recurs al TC es presentava "en defensa de la legalitat i la Constitució" per defensar "la unitat d'Espanya i l'estat de dret". "Tenim el deure constitucional de fer tot el que legalment és a la nostra mà per evitar que la legalitat es vulneri", va afegir.

Tot i manifestar "el respecte" a la posició del Consell d'Estat, la vicepresidenta espanyola va treure ferro a l'informe de l'ens consultiu i va puntualitzar que "només discrepa" amb la Moncloa en el "moment temporal" del recurs per vetar la investidura del líder de Junts per Catalunya. "Utilitzarem tots els instruments legals per evitar que continuï amb el desafiament a l'estat de dret i la legalitat", va insistir.

Per afiançar el seu argumentari, Sáenz de Santamaría va repetir que Puigdemont és un pròfug de la justícia espanyola i que està en "recerca i captura". "No està en condicions de tornar a Espanya sense ser posat a disposició de la justícia", va apuntar. La número dos del govern estatal va argumentar que, per "recuperar la normalitat" a Catalunya, és indispensable "el respecte a la llei". I per reforçar la posició del govern respecte del criteri del Consell d'Estat, va afegir: "A nosaltres ens toca governar, i governar és decidir", ha afirmat, una frase que va repetir en altres moments de la compareixença.