Martí Gironell, premi Ramon Llull per una obra sobre el somni americà

La novel·la "La força d'un destí" es publicarà el 28 de febrer i explica la història de Ceferino Carrión, un emprenedor que marxa de l'Espanya franquista i triomfa al Hollywood dels 50

26 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:34h

Martí Gironell, guanyador del Premi Ramon Llull 2018 Foto: Esteve Plantada


L'escriptor i periodista Martí Gironell, articulista de NacióDigital, ha guanyat el Premi Ramon Llull amb l'obra La força d'un destí, una novel·la que explica la història d'un home fet a si mateix, Ceferino Carrión, un emprenedor que marxa de l'Espanya franquista i se'n va a provar sort a Amèrica. "És el somni americà fet realitat", explica l'autor, que també detalla que l'obra s'inspira la figura de l'empresari Jean Leon.

"Em fa molta il·lusió rebre aquest premi", ha explicat Gironell. "El plantejament continua sent el mateix de totes les meves novel·les històriques que he fet: enamorar.te d'una història, conèixer el personatge i portar el lector de bracet per una època determinada". És la història de superació d'un emprenedor català, que viurà en primera línia tota una sèrie d'aventures al Hollywood daurat dels anys 50, envoltat de personatges com Frank Sinatra, James Dean, Paul Newman, Liz Taylor, els Kennedy, Warren Beaty o Ronald Reagan.

"Crec molt en aquesta novel·la, que arriba amb la voluntat de descriure l'emoció de sentir parlar aquests personatges que hem vista només a la gran pantalla". El protagonista és un personatge que es fa a si mateix, que vol canviar la seva vida. "Crec que la novel·la serà un devessall d'emocions que us farà veure aquestes grans personalitats des d'un altre punt de vista, com persones que han de fer sacrificis com qualsevol altre".

Amb 21 anys, Ceferino Carrión fuig de l'Espanya franquista i arriba a Nova York, on es converteix en Jean Leon. A punt per ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on viu a tocar de les estelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean projecten muntar un restaurant plegats ii, malgrat la seva mort, obrirà la Scala, un referent entre les celebrities de l'època, que valoren l'espai de confidencialitat. Fins que Leon torna a Catalunya, compra uns terrenys al Penedès i elabora vi.

Un periodista de llarg recorregut literari

Martí Gironell i Gamero (Besalú, 1971) és un periodista i novel·lista català que ha treballat a mitjans com RAC 105 o Catalunya Ràdio, on va presentar programes com el Catacrack, D'interès general o El Pont de les Formigues. A la televisió ha presentat el programa En Directe, els informatius del Canal 3/24, i ha treballat als Serveis Informatius de Televisió de Catalunya. També ha estat col·laborador del Diari de Girona, d'El PeriódicodeCatalunya i Marie Claire.

Com a novel·lista, Gironell debuta amb La ciutat dels somriures (Cossetània, 2005) i, tot seguit, aconsegueix un gran èxit de lectors amb El pont dels jueus (Columna, 2007). L'any 2008 va rebre el premi Nèstor Luján per La venjança del bandoler i també és autor de L'arqueòleg (2010) o L'últim abat (2012). L'any 2014 publica El primer heroi i Strappo a Edicions B.

Una dotació de 60.000 euros

Atorgat per primera vegada el 1981 amb els objectius de contribuir a estimular la creació literària en català i a impulsar-ne la difusió, compta amb una dotació econòmica de 60.000 euros per l'obra guanyadora. Enguany, s'hi han presentat un total de 46 obres originals i inèdites, que han estat valorades per un jurat format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Anne-Laure Aymeric i Emili Rosales. En la darrera edició, la guanyadora va ser Rosa de cendra, de Pilar Rahola.