Osca paralitza el trasllat dels frescos de Sixena del MNAC pel risc de deteriorament

La jutgessa suspèn l'execució provisional i considera que una restauració de les obres en el cas que hi haguessin desperfectes seria "d'extrema dificultat"

25 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:53h

Les pintures murals de Sixena es poden veure al MNAC Foto: ACN


Els frescos de Sixena que s'exposen al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) no seran traslladats a l'Aragó, almenys de moment. La jutgessa del jutjat de primera instància número 2 d'Osca ha decidit paralitzar el moviment d'aquests murals a causa del perill de deteriorament que suposaria un operatiu com el que reclama el govern aragonès.

En base a diversos informes presentats per l'equipament museístic català, la magistrada conclou que la vulnerabilitat de les pintures són un motiu suficient per suspendre l'execució provisional de la sentència emesa el 2016 i que obligava el MNAC a retornar les obres.

En aquesta tessitura, la jutgessa indica que la restauració de les obres seria d'"extrema dificultat" en el cas que patissin algun desperfecte en un episodi de desmuntatge i canvi d'ubicació.

La decisió del jutjat d'Osca suposa una frenada a la pròpia decisió del tribunal, que l'estiu del 2016 va instar el MNAC a retornar aquestes obres a l'interpretar que la seva exposició al museu barceloní era "temporal". Els murals van ser rescatats per l'historiador Josep Gudiol després del saqueig que va patir el monestir de Sixena l'any 1936 en el marc de la Guerra Civil.