El Consell d'Estat, un òrgan presidit per un ex-alt càrrec franquista

L'òrgan consultiu haurà d'autoritzar la impugnació de la candidatura de Puigdemont

José Manuel Romay Beccaría
José Manuel Romay Beccaría | Europa Press
25 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:06h
El Consell d'Estat haurà d'avaluar la possibilitat que el govern espanyol impugni la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura. Aquesta decisió torna posar sota el focus aquest òrgan consultiu que està presidit pel jurista José Manuel Romay Beccaría.

Romay va començar la seva carrera a les institucions de l'Estat el 1963, quan va ser nomenat secretari general de Sanitat del govern del dictador Francisco Franco. Va ostentar el càrrec fins al 1966 i el 1973 va ser nomenat Director de l'Institut d'Estudis de l'Administració Local. Abans de la mort del generalísimo, el 1974 va ser nomenat sotssecretari de Presidència.

Després de la Transició, Beccaría va ser vicepresident del primer govern de la Xunta de Galícia presidit per Xerardo Fernández Albor i ministre del primer govern de José María Aznar.

La comissió permanent de del Consell d'Estat està formada per vuit membres i presidida per l'exministre de Justícia i jurista nascut a Lleida, Landelino Lavilla. Alguns dels seus membres són el pare de la Constitució, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l'expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el magistrat del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l'exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.
 

Seu del Consell d'Estat al carrer Mayor de Madrid. Foto: ACN