​Colau renuncia a la funerària pública a canvi de l'abstenció d'ERC als pressupostos

L'alcaldessa no crearà una empresa com havia planejat, però acorda amb els republicans oferir enterraments a 1.800 euros des del juny amb un nou servei de Cementiris

Redacció
24 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:19h

Un cementiri de Barcelona. Foto: ACN


Barcelona tindrà des d'aquest juny un nou servei públic d'enterrament, però no com l'havia ideat l'alcaldessa, Ada Colau. Així ho estableix l'acord al qual han arribat ERC i el govern municipal a canvi de l'abstenció dels republicans als pressupostos, que es votaran en el ple d'aquest divendres. El nou servei suposa aparcar el projecte de la funerària municipal que preveia impulsar Colau, que plantejava crear una nova empresa pública, mentre que el pactat amb ERC seria un nou servei públic que assumiria íntegrament Cementiris de Barcelona.

La funerària pública que impulsava Colau l'havia hagut de retirar fins a dues vegades del ple municipal per manca de suports. El nou servei que l'alcaldessa ha pactat amb els republicans es diferencia pel fet que no implica crear cap empresa, ja que l'operaria Cementiris, ni tampoc cap tanatori de nova construcció, ja que podria començar a funcionar el juny al cementiri de Montjuïc, que ja es troba habilitat, segons ERC.

El servei permetria un enterrament més senzill però molt més barat del que ofereixen actualment les funeràries privades. Si actualment l'enterrament més barat a Barcelona és d'uns 4.000 euros, el nou servei el deixaria en els 1.800 euros i inclouria el taüt i el seu revestiment, el condicionament del cadàver, la cerimònia i l'enterrament. En cas què les famílies demanessin una sala de vetlla, es podria afegir per un preu que s'elevaria als 2.400 euros en total i les sales de vetlla estarien en les mateixes instal·lacions del cementiri.

De moment, el primer cementiri a oferir aquest nou tipus d'enterrament seria el de Montjuïc, que des d'aquest juny ja podria oferir els serveis. La resta de cementiris de Barcelona podrien incorporar-se al llarg de l'estiu. De fet, els set cementiris municipals hauran de fer obres de condicionament, com per exemple habilitar un espai per a les sales de vetlla o una sala on condicionar els cossos.

Per altra banda, la cerimònia es podrà celebrar en les capelles que hi ha en cada cementiri o a l'aire lliure dins del recinte municipal. A banda del de Montjuïc, el govern preveu adequar els cementiris de Les Corts, Sant Andreu, Poblenou, Sarrià i Sants.

Oblidar l'empresa funerària pública

Segons el líder republicà, Alfred Bosch, aquest pacte "permetria oblidar la creació d'una empresa funerària pública" que projectava el govern municipal, a banda "d'oferir una solució immediata" per a moltes famílies que no es poden permetre el preu d'un enterrament a Barcelona.

Segons els republicans, tot apunta que el govern de Barcelona en Comú incorporarà aquesta mesura als comptes i d'aquesta manera, aconseguir un suport més per a tirar endavant uns pressupostos municipals que encara no compten amb els vots necessaris per aprovar-se.

De fet, els 9 regidors del Grup Demòcrata –el PDECat- van prometre la seva abstenció si es retirava la partida del tramvia però desconfien de Colau i mantenen en secret el seu vot fins divendres. Per altra banda, el PSC també estaven oberts a l'abstenció però encara no han presentat cap acord clau per oblidar el no i donar llum verda als comptes de 2018. Entre les peticions dels socialistes figura la continuació del cobriment de la Ronda de Dalt.
Arxivat a